Orban nyíltan hadat üzent Iohannisnak

A korábbi PNL-elnök szerint Florin Cîţu nem sokáig lesz már miniszterelnök, vagy ha igen, akkor a PSD támogatásával.

Hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt korébbi elnöke rámutatott, ő nem volt hajlandó elhinni a belső választásokat megelőző kampányban azokat a híreszteléseket, melyek szerint az államelnök Florin Cîţut támogatja, de a kongresszuson mindez bebizonyosodott.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint az államfőt szankcióban lehet-e részesíteni emiatt, kifejtette: „Túl sok lenne, hogy én Klaus Iohannis felfüggesztéséről és menesztéséről beszéljek, amikor nagy részem volt abban, hogy megválasztották Románia elnökének”.

„Másrészt viszont már nagyon sok olyan romántól elnézést kellett kérnem, akiket az államelnöki választásokon meggyőztem, hogy Iohannisra szavazzanak, és rá szavaztak, mert bíztak bennem” - mondta Ludovic Orban.

A korábbi pártelnök, aki a szombati választáson alulmaradt a kormányfővel szemben, ez utóbbit sem kímélte: „Én szégyellném magam a helyében, ha úgy kerülnék a PNL élére, ahogy ő került. Florin Cîţu nem érti, hogy többé nem lesz miniszterelnök, vagy ha az marad, az csak a PSD kegyelméből fog megtörténni. Márpedig ha a PSD kegyelméből maradsz miniszterelnök, az azt jelenti, hogy csúfot űzöl a PNL-szimpatizánsokból”.

Orban szerint ”egyre kevesebben hisznek Florin Cîţuban”, aki sokak számára már nemkívánatos személynek számít, és PNL-elnökké választása egy „párton belüli puccs” eredménye. Arra a kérdésre, hogy megítélése szerint Cîţu mennyi ideig marad újonnan megszerzett tisztségében, Orban úgy felelt: „Nagyon keveset. Nem vagyok sem jövőkutató, sem látnok, hogy megmondjam, mennyi ideig. (…) Cîţu a sakktáblán csak egy gyalog volt, semmiképpen nem a királynő”.

(Nyitókép: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?