Csütörtökön olvassák fel a bizalmatlansági indítványt, Cîțu szerint Orban szembement a pártérdekekkel

Mélyülni látszanak az ellentétek az immár csak kéttagú kormánykoalíció fő erejét jelentő Nemzeti Liberális Pártban (PNL), miután Florin Cîțu miniszterelnök és szimpatizánsai a párt elleni támadásnak vélik Ludovic Orban párt- és képviselőházi elnök döntését, mellyel „zöld utat” adott a kormányból kilépett USR–PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítványnak. A két ház közös plénumát csütörtökön 16 órára hívták össze a bizalmatlansági indítvány felolvasására.

Ludovic Orban kedden – az alkotmány által előírt kötelességére hivatkozva – hivatalosan is a kormány tudomására juttatta, hogy bizalmi szavazást fog tartani a parlament a kabinetről. Erre azt követően került sor, hogy négy alkalommal is kudarcba fulladt a parlament két háza összevont házbizottságának ülése, amelyen hivatalosan meg kellett volna a szabni a bizalmatlansági indítvány előterjesztésének és szavazásának a menetét.

Hol az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), hol a PNL bojkottálta távolmaradásával az ülést, hol mindkettő, amiért a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) meg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) titkos összeesküvéssel, kettős játékkal vádolta meg az amúgy ellentétes oldalon álló két nagy pártot, hogy tisztségben tartsák ideig-óráig (legalábbis a PNL szeptember 25-i kongresszusáig) Florin Cîțut.

Szerda reggel Anca Dragu (USR–PLUS) szenátusi és Ludovic Orban képviselőházi elnök csütörtökön 16 órára össze is hízta a két ház ülését, hogy felolvassák a Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! című bizalmatlansági indítványt, amelyet azt követően három napon belül szavazásra is kell bocsátani.

A vezető kormánypárt Cîțut támogató tagjai Orban részéről „árulásként” értékelték a lépést, és többek között ez is a témája a PNL Országos Politikai Bizottságának szerda reggelre összehívott ülésének. A miniszterelnök a tanácskozás előtt kijelentette, hogy két fontos dolog szerepel napirenden: egyrészt az, hogy a PNL semmilyen körülmények között nem alakít új kormányt a PSD-vel, másrészt szankciók kilátásba helyezése azon képviselők vagy szenátorok ellen, akik a saját kormányuk ellen irányuló kezdeményezéseket támogatnak. Ha ki nem is mondta, mindenki tudta, hogy Ludovic Orbanra gondolt, amikor úgy fogalmazott, hogy „függetlenül attól, hogy az illető milyen tisztséget tölt be a PNL-ben".Florin Cîțu és Ludovic Orban – róluk szól az egész? | Fotó: Agerpres

Az Orban-tábor meg kedd este a közösségi oldalakon szólította fel Cîţut, hogy hagyjon fel a „PSD-vel való titkos játékaival”.

A román sajtó és politikai elemzők tudni vélik, hogy a bizalmatlansági indítvány Ludovic Orban általi „felkarolása” a PNL-n belüli hatalmi harc része, hiszen a közelgő tisztújító kongresszuson a magát újrajelöltető pártelnök legnagyobb kihívó Florin Cîţu, de ha esetleg megbukna a kormány, az jelentősen csökkentené a miniszterelnök esélyeit a belső választáson.

A kormány megbuktatásához a szenátorok és parlamenti képviselő felének a szavazatára plusz egy voksra, vagyis összesen 234 szavazatra van szükség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?