FRISSÍTVE – Nem tudtak a házbizottságok dönteni a bizalmatlansági indítványról, Orban tájékoztatta a kormányt

FRISSÍTVE: Kvórumhiány miatt a parlament két házának összevont házbizottsága kedden sem tudott dönteni a Florin Cîțu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány napirendre tűzéséről, így Ludovic Orban képviselőházi elnök – egy korábbi alkotmánybírósági ítéletre hivatkozva – ő maga fogja tájékoztatni a kabinetet az indítványról. FRISSÍTETTE: Ludovic Orban hivatalosan is értesítette a kormányt, hogy bizalmi szavazást tartanak a kaninetről a parlamentben.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatásával pénteken nyújtott be bizalmatlansági indítványt, mert a pártszövetség szerint Florin Cîțu az Anghel Saligny-terv elfogadásának az erőltetésével és Stelian Ion igazságügyi miniszter leváltásával válságba taszította a koalíciót.Ludovic Orban házelnök a kudarca fulladt keddi tanácskozás után | Fotó: Agerpres

A két ház egyesített házbizottságainak péntek éjjelre összehívott ülése határozatképtelen volt létszámhiány miatt, és ugyanilyen okból szombaton sem tudták meghatározni a bizalmatlansági indítvány vitájának menetrendjét. A hétfő délelőtti harmadik kísérlet is kudarcba fulladt, mert az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a kormány fő erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői is elhagyták az ülést.

A kedden 11 órára összehívott ülésről a PSD-s és a PNL-s tagok ismét távolmaradtak, amiért – a kormányból időközben kilépett – USR–PLUS és az AUR bojkottal és cinkossággal vádolta meg a két nagy parlamenti pártot. Szerintük a PSD kettős játékot űz, látszólag a kormány ellen hangol, de az összevont házbizottságok ülésének akadályozásával a PNL kormányon maradását segíti elő.

A bizalmatlansági indítványt a beterjesztésétől számított legtöbb 5 napon belül fel kell olvasni a két ház együttes ülésén, majd 3 napon belül sort kell keríteni a vitára. Az együttes ülés időpontjáról és helyszínéről a képviselőház elnökének kell tájékoztatnia a kormányt, legalább 24 órával a kijelölt időpont előtt. A kormány akkor bukik meg, ha az indítványt 234 képviselő és szenátor megszavazza. Az USR–PLUS, az AUR és a PSD együtt 280 képviselővel és szenátorral rendelkezik.

Kedden Ludovic Orban képviselőházi elnök azt nyilatkozta, hogy – alkotmányossági kötelességének eleget téve – ő maga fogja tájékoztatni a kormányt a bizalmatlansági indítványról, hogy a parlamentben szavazásra bocsáthassák azt. „Én vagyok a képviselőház elnöke, kötelességem betartani az alkotmányt és az ország törvényeit" – idézte az Agerpres Orbant. Hozzátette, a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos eljárás be nem tartása az alaptörvény és az alkotmányosság elvének megsértését jelentené, ennélfogva a nap folyamán – az eljárásnak megfelelően – továbbítani fogja a dokumentumot a kabinetnek.

Orban azt is bejelentette, hogy kedd reggel megkapta az indítványon szereplő valamennyi aláírás eredetijét. A PNL elnöke ismertette az egyesített házbizottság tagjaival azt a 2010-es alkotmánybírósági döntést, amely a kormány és a parlament között kialakult alkotmányos természetű jogi konfliktussal kapcsolatos, és amely többek között kimondja, hogy egy már benyújtott bizalmatlansági indítvány felolvasásának és megvitatásának megtagadása szembemegy az alkotmány előírásaival, ezáltal ugyanis voltaképpen megvonnák a lehetőséget az ellenzéktől a kormányzati döntések ellenőrzésére.

A házelnök rámutatott, miután elküldi a dokumentumot a kormánynak, ismét összehívja az összevont házbizottságot a parlamenti menetrend kijelölése érdekében.

Orban tulajdonképpen szembefordult saját pártjával, hiszen ő a vezető kormányerő, a PNL elnöke is, viszont köztudott, hogy a szeptember 25 tisztújító pártkongresszuson éppen Florin Cîțu miniszterelnök lesz a legnagyobb kihívója. A PNL egyébként kilátásba helyezte, hogy ha Orban megteszi ezt a lépést, a párt emel alkotmányossági kifogást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Korábban a PNL-elnök azt nyilatkozta, hogy Cîțu nélkül a PNL – USR–PLUS – RMDSZ koalíció a kisebbségi frakció parlamenti támogatásával tovább működhetne.

Kapcsolódók

Kimaradt?