Ludovic Orban szerint Florin Cîţu nélkül ismét működhetne a kormánykoalíció

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a képviselőház elnöke azt mondta hétfő este a Realitatea Plus műsorában, hogy ha Florin Cîţut elmozdítják a miniszterelnöki székből, akkor lehetséges, hogy az USR–PLUS ismét hajlandó lesz tárgyalni a kormányalakításról.

Ludovic Orban PNL-elnök | Fotó: AgerpresAz egyetlen elfogadható koalíció ugyanis Orban szerint az, amelyik megalakult a december 6-i választásokat követően, vagyis a PNL, USR–PLUS és RMDSZ alkotta koalíció, a többi nemzeti kisebbség frakciójának támogatásával. Az USR–PLUS nélkül a PNL nem tud olyan kormányzati struktúrát létrehozni, amelyet a parlamenti többség támogat, csak abban az esetben, ha megállapodásra jutna a Szociáldemokrata Párttal (PSD) vagy a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR), márpedig ez a két megoldás elfogadhatatlan mind a PNL-nek, mind a PNL választópolgárainak szemében – szögezte le Orban.

„Ha valaki a PNL-ből a PSD-vel akar többséget alkotni, felszólítom, hogy most mondja ezt ki nyilvánosan. Ha viszont nem akar a PSD-vel többséget alkotni, akkor vissza kell térnie ahhoz a koalícióhoz, amelyet felépítettünk, mert ez az egyetlen járható út” – mondta.

Orban szerint a politikai válságot tovább mélyíti az USR–PLUS minisztereinek a lemondása. „A döntésük azt bizonyítja, hogy az USR–PLUS elmegy a végsőkig, és egyértelmű, hogy nincs mód a PNL – USR–PLUS – RMDSZ – kisebbségek alkotta kormányra, ha Florin Cîţu a miniszterelnök. Az USR–PLUS inkább ellenzékbe vonul, mintsem továbbra is támogassa Florin Cîţut miniszterelnöki tisztségében. Egy működő koalícióhoz arra van szükség, hogy a partnerek kölcsönösen tiszteljék egymást” – mondta Ludovic Orban, aki szerint Florin Cîţu olyan döntéseket hozott, amelyek „a levegőbe röpítették a koalíciót”.

A PNL elnöke szerint amennyiben leváltják Florin Cîţut a kormányfői tisztségből, az USR PLUS hajlandó lesz ismét tárgyalóasztalhoz ülni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Elemzők a koalíciós válságot kormánypártokon belül kiéleződött hatalmi harcnak tulajdonítják. Egy hónapon beül mind a PNL, mind az USR–PLUS tisztújító kongresszust szervez. A PNL-ben éles verseny várható a pártelnöki tisztségért az újrázni készülő Ludovic Orban házelnök és kihívója, Florin Cîțu miniszterelnök között, az USR–PLUS-ban pedig a két társelnök, Dan Barna és Dacian Cioloș között.

Kapcsolódók

Kimaradt?