FRISSÍTVE – Elhalasztották a bizalmatlansági indítvány menetrendjét megszabó ülést

FRISSÍTVE: Kvórumhiány miatt felfüggesztették a szenátus és a képviselőház egyesített házbizottságának pénteken 23 órára összehívott online ülését, amelyen az USR–PLUS és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos menetrendet kellett volna megszabnia a testületnek. FRISSÍTÉS: A szombati ülés is elmaradt, legközelebb hétfő délben tesznek próbát a tanácskozás megtartására.

A képviselőház és a szenátus együttes ülésén szavaznak majd a bizalmatlansági indítványról | Illusztráció: AgerpresAz összevont házbizottság szombaton 11 órától ül össze ismét, de a stiripesurse.ro portál szerint a testület ezúttal is határozatképtelen volt, ezért a tanácskozást hétfő 12 órára hívták össze ismét. A beszámoló szerint szombaton a liberális, a szociáldemokrata és az RMDSZ-es tagok, valamint a nem magyar kisebbségek frakciójának képviselői maradtak távol.

A Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! című bizalmatlansági indítványt péntek este nyújtotta be az AUR és az USR–PLUS, 122 törvényhozó aláírásával. George Simion parlamenti képviselő, az AUR társelnöke péntek este bejelentette, hogy az indítványt az AUR kezdeményezésére nyújtották be, de más politikai erőkhöz tartozó törvényhozók is aláírták (az USR–PLUS végül elfogadta a szöveget, miután a saját minisztereire vonatkozó kritikákat kihagyták belőle).

Simion nyomatékosította, hogy „nem kötöttek, és soha nem is kötnek szövetséget ezekkel a politikai erőkkel”, az AUR és a jelenleg még kormányon lévő USR–PLUS, illetve az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) egyetlen közös célját a Florin Cîţu vezette kabinet menesztése jelenti.

Az AUR másik társelnöke, Claudiu Târziu szenátor elmondta: az USR–PLUS képviselőivel való megbeszélések nyomán az indítvány szövegét kissé módosították, de a vezérvonalán nem változtattak. A politikus reményét fejezte ki, hogy a PSD is megszavazza az indítványt. George Simion véleménye szerint a bizalmatlansági indítvány nem fog megbukni, hacsak a politikai pártokat nem irányítják máshonnan, „különféle palotákból, vagy különböző szolgálatok felől”. Hozzátette, sem az államelnöknek, sem más intézménynek nem kellene beleszólása legyen a politikai életbe.

A bizalmatlansági indítvány menetrendje

A házszabályok szerint egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához a képviselők és szenátorok legalább egynegyedének (117 törvényhozó) támogató aláírására van szükség, aztán a dokumentumot a házbizottság elé terjesztik, és az alsóház elnökének még a beterjesztés napján tájékoztatnia kell róla a kormányt.

Az indítványt a beterjesztésétől számított legtöbb 5 napon belül fel kell olvasni a két ház együttes ülésén, majd 3 napon belül sort kell keríteni a vitára. Az együttes ülés időpontjáról és helyszínéről a képviselőház elnökének kell tájékoztatnia a kormányt, legalább 24 órával a kijelölt időpont előtt. A kormány akkor bukik meg, ha az indítványt 234 képviselő és szenátor megszavazza. A három politikai alakulat együtt 280 képviselővel és szenátorral rendelkezik.

Ciolacu: az USR–PLUS-nak és az AUR-nak alternatívát kell kínálniuk

Marcel Ciolacu PSD-elnök egy Facebook-bejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az „USR–AUR szövetségnek" megoldást kell javasolnia a politikai válságból való kilábalásra. „Cîţunak mennie kell, de vele együtt mennie kell Barnának, Ghineának és Năsuinak is. Ők is a kormány tagjai voltak az elmúlt egy évben, bár a bizalmatlansági indítványban elfelejtenek említést tenni saját katasztrofális tevékenységükről" – fogalmazott az ellenzéki párt vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ciolacu szerint azáltal, hogy Florin Cîţu helyét Ludovic Orban vagy Dan Barna veszi át, „csak a koalíción belüli koncosztozkodás" folytatódik, az emberek problémái nem oldódnak meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?