Történelmi csúcsra repítette a kormányválság az euró árfolyamát

A BNR pénteki árfolyama szerint egy euró 4,9419 lejt ér.

Sosem volt még annyira gyenge az euróhoz képest a lej, mint szeptember 3-án. A Román Nemzeti Bank (BNR) hivatalos árfolyama szerint az uniós valuta egysége 4,9419 lejt ér. Az árfolyam tegnap kezdett el emelkedni, azt követően, hogy az USR-Plus bejelentette, bizalmatlansági indítványt nyújt be Florin Cîțu ellen, ha a kormányfő nem hajlandó lemondani.

A koalíciós válság csütörtökön 4,9386 lejre tornázta fel az árfolyamot, ami szintén történelmi csúcs volt. Szeptember első napján még 4,9345 lejen állt az árfolyam, pár napos csökkenés eredményeként.

Pénzügyi elemzők az év elején azt prognosztizálták, hogy 2021 folyamán az euró árfolyama megközelíti, de nem éri el az 5 lejes szintet. Amennyiben a koalíciós válság elhúzódik, amire van reális esély, s esetleg megbukik a Cîțu-kabinet, megtörténhet, hogy az árfolyam mégis eléri az 5 lejes pszichológiai határt.

A gyenge hazai valuta előnyös az exportőrök számára, azonban nem jó a behozatalnak, mivel gerjeszti az inflációt, márpedig Románia sokkal többet importál, mint amennyit exportál.

(Nyitókép: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?