Bálint Csaba: a román társadalom túlérzékeny az euró árfolyam változásaira

A lej stabilabb, mint a régió más valutái, a forint, a korona és a zloty – hívta fel a figyelmet a román jegybank igazgatótanácsának tagja.

Azt követően, hogy napokon át történelmi csúcsokat írt, egy hete, március 10-én 4,8863 lejes szinten tetőzött az euró árfolyama. Kedden  ismét rekordközeli szintre, 4,8861 lejre nőtt az árfolyam. A lejnek a közös európai valutával szembeni értékvesztése azonban mérsékelt, kisebb mértékű, mint a régió más valutáié, mondja Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának a tagja. „A lej stabilabbnak bizonyult, mint a forint, a zloty vagy a cseh korona” – nyilatkozta a Maszolnak a szakember.

Az euróárfolyam emelkedésének nagy sajtóvisszhangja főleg annak tudható be, hogy a hazai közvélemény és az üzleti világ sokkal érzékenyebb erre, mint a régió más országaiban, véli Bálint Csaba. Ez korábban is így volt, 2020-ban például a lej 2 százalékkal gyengült az euróhoz képest, míg a forint 9 százalékkal, s a zloty és a korona is megközelítőleg ilyen mértékben, azonban a negatív visszhang idehaza sokkal erősebb volt.

A régió valutáinak az értékvesztése alapvetően azzal magyarázható, hogy úgy tűnik, a világ gazdaságai az előzetesen vártnál gyorsabban lábalnak ki a válságból, aminek plusz löketet adott a Biden-féle gazdaságélénkítő gigacsomag. Emiatt globális szinten megjelent az inflációtól való félelem, az amerikai állampapírok hosszú távú kamatai pedig megugrottak, 0,5 százalékról 1,6 százalékra. A magasabb kamat vonzóvá tette az amerikai pénzügyi befektetéseket, ami nyomás alá helyezte a közép-kelet-európai régiót, a befektetők itt is magasabb kamatokat várnak el – magyarázta a jegybank igazgatótanácsi tagja.

Emiatt a román kormány drágábban jut hitelhez, a 10 éves futamidejű állampapírok éves kamata 2,7 százalékról 3,3 százalékra nőtt, majd 3,1 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy többe kerül a költségvetési hiány finanszírozása, azonban Bálint Csaba szerint a drágulásnak ez a mértéke könnyen menedzselhető.

A Román Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja Bálint Csaba szerint. Amit szem előtt tart, az az árfolyamkilengések mérséklése. Ez azért fontos, mivel a túlzott kilengések felpörgethetik az inflációt, s negatívan befolyásolhatják a befektetői bizalmat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az euró árfolyam 5 lej alatt tartása a kormány idei célkitűzése, s ezt az értéket egyes szakértők lélektaninak tartják. Bálint Csaba szerint ebben biztos van igazság, azonban egy lélektani határ átlépésnek a hatásai nehezen kifejezhetők számokban. „Egyébként pedig, nem tartunk ott” – hangsúlyozza a BNR igazgatótanácsi tagja, aki szerint euró árfolyam stabilnak mondható.

(Címlapfotó forrása: cursbnr.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?