Szakértői vélemény: nem fog 5 lej fölé emelkedni az euró árfolyama

Az 5 lej egyébként is csak egy lélektani küszöb, aminek különösebb gyakorlati jelentősége nincs.

Sorozatban ötödik napja emelkedik újabb és újabb történelmi csúcspontra az euró lejben számolt árfolyama. A folyamat március 3-án kezdődött, amikor a napi árfolyam 4,8768 lejre nőtt.

Egy nappal korábban egy euró 4,8747 lejt ért. Március 4-én 4,8784 lejre, egy napra rá pedig 4,8831-re nőtt az árfolyam. A lejnek az euróval szembeni értékvesztése március második hetében is folytatódott: hétfőn 4,8838, kedden pedig 4,8849 lejre nőtt az árfolyam.

Rácz Béla Gergely, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem közgazdaság és gazdálkodástudományi karának adjunktusa szerint a lej euróval szembeni értékvesztésének piaci okai vannak, azonban nehéz megmondani, hogy konkrétan melyek ezek. Véleménye szerint köze lehet hozzá annak, hogy a központi költségvetést későn fogadták el, illetve annak is, hogy magas a betervezett költségvetési hiány, ami miatt meginoghatott a befektetők lej iránti bizalma.Illusztráció: Kiss Gábor

Rácz Béla Gergely biztos benne, hogy az árfolyam nem fog 5 lej felé emelkedni, mivel a Román Nemzeti Bank (BNR) vezetői korábban többször nyilatkoztak ilyen értelemben.

„A Román Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja, azonban befolyással lehet az árfolyamra úgy, hogy lejt ad el vagy vásárol, így tompítva az érvényesülő piaci hatásokat” – nyilatkozta a közgazdász szakember. Nem mintha lényegi különbség lenne aközött, hogy egy euró 4,9914, vagy 5,0012 lejt ér, de az 5 lej egy pszichológiai küszöb, ezért akarja a BNR alatta tartani az árfolyamot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Múlt héten Dan Suciu, a BNR szóvivője azt nyilatkozta, hogy a lej gyengülése a nemzetközi pénzpiacokon mutatkozó feszültségek következménye. Ugyanezen okok miatt az elmúlt napokban a forint és a lengyel zloty is veszített az értékéből.

Az elmúlt napokban egyébként a dollár árfolyama is nőtt, kedden azonban megszakadt a folyamat, a hétfői 4,118-ról 4,1036 lejre csökkent az amerikai valuta értéke. Bár a történelmi csúcs terminusban van egy adag drámaiság, az elmúlt napok árfolyamváltozása nem kolosszális léptékű, egy hét alatt 2,09 százalékkal nőtt az euró értéke a lejhez képest.

Kapcsolódók

Kimaradt?