Klaus Iohannis államfő Florin Cîțut és a PNL-t is folytatásra biztatta

Klaus Iohannis államfő arra biztatta Florin Cîțu liberális miniszterelnököt, hogy folytassa munkáját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) pedig arra, hogy maradjon kormányon.

Az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán részt vevő elnök az őt elkísérő újságírókkal folytatott beszélgetés során úgy vélekedett: a kormányválság a PNL szombaton, illetve a kormányból kilépett USR–PLUS szövetség október elején esedékes tisztújító kongresszusa után meg fog oldódni anélkül, hogy Florin Cîțut megbuktatnák a parlamentben. Iohannis szerint Cîțu végigviheti mandátumát a 2024-es parlamenti választásokig.

Az államfő bejelentette: jelen lesz volt pártja, a PNL tisztújító kongresszusán, amelyen Florin Cîțu és a pártot négy éve vezető Ludovic Orban házelnök verseng a PNL elnöki tisztségéért. Megjegyezte: a PNL-ben mindig is voltak belső viták, de ezeket a belső választások rendre lezárták, akár úgy, hogy mindenki felsorakozott a győztes mögött, akár úgy, hogy az elégedetlenek átigazoltak egy másik pártba, ahogyan Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök tette. Iohannis cáfolta, hogy nem beszélne már Ludovic Orbannal, a PNL-elnök őt illető szemrehányásaira vonatkozó kérdést azonban azzal hárította el, hogy „ki érti már Ludovic reakcióit?".Bírják egymást | Illusztráció: gov.ro

Ludovic Orban egy televíziós interjúban úgy vélekedett: nemcsak párton belüli ellenlábasai, hanem Klaus Iohannis döntése is volt az, hogy őt le kell váltani a PNL éléről. Egy másik alkalommal arról beszélt: nem érti, Iohannis miért nem vet véget a kormányválságnak, amit szerinte „az érintettekkel folytatandó negyedórás négyszemközti beszélgetéssel" el tudna érni. Orban szerint ő nem tartozik semmivel Iohannisnak: korábbi miniszterelnöki kinevezései alkalmával a PNL jelöltjeként és támogatásával kapott az elnöktől kormányalakítási megbízást.

Mint köztudott, azután alakult ki kormányválság, hogy Cîțu az USR–PLUS ellenkezése dacára és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR–PLUS megvonta a bizalmat Cîțutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kormány alkotmányossági óvásban kérdőjelezte meg a leváltását kezdeményező indítvány szabályosságát, amelynek elbírálását az alkotmánybíróság szeptember 28-ára, tehát a PNL tisztújítása utáni időpontra tűzte ki. Addig a parlamentben nem szavaznak a kormány sorsáról, így Cîțu tisztségben lévő miniszterelnökként pályázhat a pártelnökségre a PNL kongresszusán. A román média a kormánypártokon belüli hatalmi harccal hozta összefüggésbe a kormányválság kirobbanását.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg