banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A PNL kongresszusa után dönt az alkotmánybíróság a bizalmatlansági indítvány szabályosságáról

Szeptember 28-ára, vagyis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusa utáni időpontra tűzte ki csütörtökön az alkotmánybíróság a kormány elleni bizalmatlansági indítvány ügyében emelt alkotmányossági óvás elbírálását.

Ez azt jelenti, hogy legalább két hétig elhúzódik még a kormányválság, korábban ugyanis a Florin Cîțu kormányfőt támogató liberális törvényhozók – az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával – elérték, hogy a parlament az alkotmánybírósági döntés után tűzze csak napirendre a kormánybuktató kezdeményezést, amelyet a kormányból immár kilépett volt koalíciós partnerük, az USR-PLUS szövetség terjesztett be a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) segítségével.

Az alkotmányossági panaszt a kormány emelte a parlament ellen arra hivatkozva, hogy az USR-PLUS szabálytalanul terjesztett be szeptember 3-án bizalmatlansági indítványt saját kormánya ellen. A kormány egyebek mellett azt kifogásolja, hogy az indítványhoz online beküldött vagy fénymásolt aláírásokat is mellékeltek, beterjesztéséről pedig a parlament nem küldött még aznap (ahogyan az alkotmány előírja) hivatalos tájékoztatást a kormánynak.

Az alkotmánybíróság szerdáig adott határidőt a kormánynak és a parlamentnek, hogy álláspontját előterjessze. A parlamenti házbizottság a PNL és PSD szavazataival, az USR-PLUS és AUR tiltakozása ellenére olyan álláspontot küldött az alkotmánybírósághoz, amely gyakorlatilag a kormánynak ad igazat, és elismeri, hogy a kormány jogosan emelt szabályossági kifogást.

A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD továbbra is azt állítja, hogy meg akarja buktatni a Cîțu-kormányt, és előrehozott választásokat akar, de olyan eljárás nyomán, amelynek törvényessége vitathatatlan. Politikai elemzők szerint a PSD azért segített a PNL elnökségére pályázó Cîțunak abban, hogy elnapolják a bizalmatlansági indítványt, és így tisztségben lévő miniszterelnökként érkezzen a PNL szeptember 25-i tisztújító kongresszusára, mert az ő megválasztásában lát garanciát arra, hogy nem áll helyre a PNL - USR-PLUS-együttműködés, tehát a jobboldalon nem lehet már kormánytöbbséget alkotni.

Mint ismert, azt követően alakult ki kormányválság, hogy Cîțu az USR-PLUS ellenkezése dacára és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS megvonta a bizalmat Cîțutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?