banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Cseke Attila: az USR–PLUS nem érti, hogy mi a helyi közösség igénye

Az utak aszfaltozása, a víz- és szennyvízhálózat bevezetése közösségi jog – véli Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közberuházásokért felelős miniszter. Az RMDSZ politikusa az Erdélyi Magyar Televízió 24plusz című műsorában szerda este elmondta, szerinte az USR–PLUS azért nem érti a helyi közösségek igényeit, mert az RMDSZ-nél is kevesebb polgármestere van. Az Anghel Saligny-terv kapcsán kifejtette, Románia érdeke a helyi fejlesztések mielőbbi végrehajtása, mivel ezek hiánya miatt már hat éve kötelezettségszegési eljárás van érvényben az ország ellen.

„Nagyon-nagyon nagy csúsztatás” – így vélekedik Cseke Attila az USR–PLUS állításáról, mely szerint az Anghel Saligny-terv a „románok pénzének legnagyobb elrablása”. A fejlesztési miniszter szerint „a víz- és szennyvízhálózat kiépítése kapcsán Románia ellen hat éve kötelezettségszegési eljárás van folyamatban az Európai Bizottság részéről”, ráadásul a megyei és községi utak aszfaltozására „nincs, vagy nem lesz jelentős európai uniós finanszírozás”.

Cseke Attila elmondta, azért kezdeményezték ezt a programot, mert látták a kis közösségek igényeit. Az Anghel Saligny-terv révén minden önkormányzatnak lesz legalább egy jelentős infrastrukturális beruházási programja, „mindegy hogy milyen megyéről beszélünk és milyen közösségről: kisebbről, nagyobbról”. Az RMDSZ politikusa szerint az Anghel Saligny terv USR–PLUS általi akadályozásának az lehet a magyarázata, hogy a román politikai alakulatnak feleannyi polgármestere van, mint az RMDSZ-nek és ezért „az USR–PLUS-os politikusok nem értik azt, hogy mi a helyi közösség igénye, illetve nagy városokban látják csak a helyi közösség fejlesztését”.

Az RMDSZ ezzel szemben „sokkal árnyaltabban”, „kategorikusabban” látja, szerintük „minden egyes helyi közösségnek meg van a joga, meg kell adni a jogot arra, hogy fejlődjön” – fejtette ki Cseke Attila. Szerinte akkora a gond ezen a területen, hogy még az 50 milliárd lejes Saligny-terv sem lesz elegendő arra, hogy az egész országban biztosítsák a szennyvíz-hálózatot.

A kormánykoalíció jövője kapcsán a fejlesztési miniszter úgy vélekedett: az ország érdeke az, hogy a hárompárti koalíció vezesse az országot, „hiszen ez adhat lehetőséget a nagy döntések meghozatalára, akár infrastrukturális fejlesztés területén is”.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?