banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Csütörtökön eldőlhet, mikor tárgyalja az alkotmánybíróság a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos panaszt

Az alkotmánybíróság várhatóan csütörtökön jelenti be, hogy mikor tárgyalja a kormánynak az USR–PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványával kapcsolatos alkotmányossági panaszát.

Illusztráció | Fotó: AgerpresFlorin Cîţu kabinetje a parlament ellen emelt panaszt arra hivatkozva, hogy a két párt szabálytalanul terjesztette be az indítványt. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a dokumentumhoz online beküldött vagy fénymásolt aláírásokat is mellékeltek, beterjesztéséről pedig a parlament nem küldött még aznap (ahogyan az alkotmány előírja) hivatalos tájékoztatást a kormánynak.

Alkotmányossági panaszában a kormányfő azt is szabálytalannak nevezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét betöltő Ludovic Orban házelnök a házbizottság jóváhagyása és a PNL által emelt szabályossági kifogások kivizsgálása nélkül múlt csütötökre összehívta a parlament ülését, hogy az USR–PLUS ismertesse kormánybuktató indítványát.

A két félnek, a kormánynak és a parlamentnek szerdáig kellett eljutatnia álláspontját az alkotmánybírósághoz a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséről.

Kapcsolódók

Kimaradt?