banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Bizalmatlansági indítvány: a szenátus elnöke is alkotmánybírósághoz fordult

Anca Dragu szenátusi elnök két külön állásfoglalást is elküldött az alkotmánybírósághoz azzal a miniszterelnöki beadvánnyal kapcsolatban, amely szerint az USR–PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő.

Dragu kedden már kijelentette, hogy két állásfoglalást fog elküldeni a taláros testületnek: az illetékes bizottságét, amelyet a házbizottság szavazással elfogadott, illetve a sajátját. „Az általam, szenátus elnöki minőségemben aláírt állásfoglalásban rámutatok, hogy nincs ok arra, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust állapítsanak meg. Ez valójában egy politikai konfliktus, amelyet a kormány alkotmányos konfliktussá kíván alakítani. Véleményem szerint az alkotmánybíróság nem adhat helyet ennek a kérelemnek, amely nem más, mint egy sor kritika a bizalmatlansági indítvány kezdeményezésével és benyújtásával kapcsolatban" – fejtette ki az USR–PLUS-os politikus a parlamentben tett sajtónyilatkozatában.

Leszögezte: a bizalmatlansági indítvány a parlamenti képviselők rendelkezésére álló alkotmányos jogi eszköz, a kormány tevékenysége fölötti ellenőrzés eszköze, és mint ilyen, nem lehetetleníti el a két intézmény tevékenységét. „Csak akkor beszélhetnénk alkotmányos jellegű jogi konfliktusról, ha patthelyzet állna elő. Ismétlem: ez inkább egy politikai konfliktus, amelyet a kormány alkotmányos jellegű jogi konfliktussá kíván alakítani” – nyomatékosította Dragu.

A szenátusi elnöke is kérte az alkotmánybíróságtól az alkotmányos jellegű jogi konfliktus fennállásának megállapítását egyrészről a kormány és a miniszterelnök, másrészről a parlament között. Szerinte az alkotmányos jellegű jogi konfliktus a kormány politikai összetételének megváltoztatásából ered. A szenátusi elnök kéri az alkotmánybíróságtól, hogy kötelezze a kormányfőt, tegyen javaslatokat új miniszterek kinevezésére, és terjessze a nevesítéseket a parlament elé.

Mint köztudott, az USR–PLUS pártszövetség szeptember 3-án bizalmatlansági indítványt nyújtott a Florin Cîțu vezette liberális (PNL) többségű kormány ellen, utóbb pedig a miniszterei is lemondtak. A kormányfő szerint a volt koalíciós partner és AUR által közösen kezdeményezett bizalmatlansági indítvány benyújtása szabálytalan volt, ezért kifogást emelt az alkotmánybíróságnál – elemzők szerint ezzel csak a bizalmi szavazást akarta elodázni a kormányfő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kormányválság azt követően robbant ki, hogy Cîțu az USR–PLUS ellenkezése dacára, és annak egyik miniszterét leváltva erőltette egy tíz milliárd eurós fejlesztési terv kormány általi elfogadását.

(Nyitóképen: Anca Dragu szenátusi elnök | Fotó: Agerpres)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?