banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Botrány a parlamentben: az USR–PLUS és az AUR kéz a kézben okozott cirkuszt a plénum előtt

Az USR–PLUS és az AUR képviselői hangoskodva és a pulpitushoz vonulva akadályozták, hogy megkezdődhessen az ülés, amelyen a két házbizottság délelőtti döntése alapján felolvassák a két párt által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány szövegét. A hangoskodók azt akarták elérni, hogy tűzzék napirendre a bizalmatlansági indítvány menetrendjét annak érdekében, hogy a plénum eldöntse, mikor szavazzanak a Florin Cîțu-kormány megbuktatásáról.

Miután Ludovic Orban, a képviselőház elnöke úgy döntött, nem vesz részt az ülésen, mandátumát átruházta az alsóház alelnökére, Florin Romanra, aki meg is kezdte volna az ülést, ha a Florin Cîțu kormányfő ellen benyújtott közös bizalmatlansági indítvány révén szövetkezett USR–PLUS és AUR hagyta volna ezt.

Ionuţ Moşteanu, az USR–PLUS képviselőházi frakcióvezetője és szóvivője és George Simion, az AUR társelnöke nemcsak a pulpitus elé vonulással és bekiabálásokkal akadályozta meg, hogy Roman megkezdje az ülést, hanem még a mikrofont is kicsavarták a kezéből.

Fotó: Agerpres

Moşteanu mindenáron azt szerette volna elérni, hogy a plénum tűzze napirendre a bizalmatlansági indítvány menetrendjét is, hogy eldönthessék az erről szóló szavazás időpontját, Roman azonban erre nem volt hajlandó. Ekkor még hevesebb vita alakult ki, a parlamenti cirkuszt eközben a Facebook-on élő videóban folyamatosan közvetítette az AUR szintén hangoskodó társelnöke.

A kialakult helyzetre való tekintettel Florin Roman berekesztette a meg sem kezdett ülést, amit később már nélküle nyitott meg Anca Dragu, a szenátus elnöke, miután valamennyi képviselő hajlandó volt elfoglalni a helyét. Ekkor mát napirendre tűzték Ionuţ Moşteanu javaslatát is, a képviselők azonban a szavazáskor 216–117 arányban elutasították ezt.

Mint ismert, bizalmatlanági indítványról szóló szavazás időpontja meghatározásának halasztásáról csütörtökön döntött a parlament összevont házbizottsága. Az ülés utáni sajtónyilatkozatában a képviselőház elnöke, Ludovic Orban elmondta, hogy a házbizottság a kormány és parlamenti közötti, alkotmányos jellegű konfliktusra alapozta a döntését. Ugyanakkor elhatározták azt is, hogy a plénum csütörtök délután ülésén felolvassák az indítvány szövegét. Orban azonban jelezte, kollégájára, Florin Roman képviselőházi alelnökre ruházta át a házelnöki teendőket a parlament csütörtök délutáni plénumának idejére.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?