banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Bizalmatlansági indítvány: csütörtök délelőtt újból összeül az egyesített házbizottság

A parlament összevont házbizottsága csütörtökön 10 órakor ül össze, hogy a napirendet és a plenáris ülés munkamenetrendjét leszögezze a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán – jelentette be szerda este a képviselőház.

A szenátus és a képviselőház együttes plénumát, amelyen az USR–PLUS és az AUR által benyújtott, Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! címet viselő bizalmatlansági indítványt ismertetik, csütörtök délután 4 órára hívták össze.

Ludovic Orban, képviselőház nemzeti liberális párti (PNL) elnöke szerdán kijelentette, hogy a házelnököknek alkotmányos kötelességük összehívni a parlament két házának együttes ülését. Hozzátette, ismét össze fogja hívni az összevont házbizottságot, hogy a testület megszabja a plenáris ülés napirendjét.

Orban leszögezte: a parlamenti ülés összehívásáról szóló határozatban a napirendi pontok nem szerepelnek, a házszabály értelmében ezek nem foglalhatók bele az összehívóba. Az ülés napirendjének megszabásához össze kell hívni az összevont házbizottságot – magyarázta, hozzátéve, hogy mind a házszabályok, mind az alkotmány világosan rendelkezik a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos eljárásokról.

Az alsóház elnöke azt is elmondta, hogy a plénum ülésére akkor is sor kerül, ha a házbizottság ülése létszámhiány miatt ismét döntésképtelennek bizonyul, a plénum ugyanis szuverén és jogában áll szavazni a napirendről. A parlament együttes házbizottsága már négy alkalommal – szeptember 3-án, 4-én, 6-án és 7-én – ült össze kijelölni a bizalmatlansági indítvány parlamenti menetrendjét, de létszámhiány miatt minden alkalommal határozatképtelennek bizonyult.

Florin Cîţu miniszterelnök szerint Orban – aki a fő kormánypárt, a PNL elnöke – szembefordult saját pártja érdekeivel, amikor „zöld utat” adott az ellenzéki AUR és a kormányból kilépett USR–PLUS pártszövetség bizalmatlansági indítványának. Cîţu és Orban is pályázik a PNL elnöki tisztségére, a választást a liberálisok szeptember 25-i tisztújító kongresszusán tartják meg.

(Nyitóképen: Ludovic Orban képviselőházi elnök | Fotó: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?