FRISSÍTVE – Alkotmánybírósághoz fordul a kormány a bizalmatlansági indítvány ügyében

FRISSÍTVE: A kormány az alkotmánybíróságnál emel panaszt a parlament ellen, mivel úgy értékeli, hogy a kormánykoalícióban részt vevő USR–PLUS szövetség szabálytalanul terjesztett be az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen bizalmatlansági indítványt saját kormánya ellen – jelentette be szerdán Florin Cîțu liberális miniszterelnök.

A kormányfő azt is szabálytalannak nevezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét betöltő Ludovic Orban házelnök a házbizottság jóváhagyása és a PNL által emelt szabályossági kifogások kivizsgálása nélkül csütörtökre összehívta a parlament ülését, hogy az USR–PLUS ismertesse kormánybuktató indítványát.Florin Cîțu miniszterelnök | Fotó: gov.ro

A tisztújításra készülő, és ezért megosztott PNL Cîțut támogató politikusai korábban azzal próbálták elérni az indítvány vitájának elnapolását, hogy óvást emeltek az indítványhoz mellékelt, online beküldött, vagy fénymásolt aláírások szabályossága ellen, azonban nem tudták megszavaztatni a házbizottságban panaszuk kivizsgálását.

A kormány nevében a parlament ellen beterjesztett alkotmányossági kifogással intézményes szintre emelkedett a CîțuOrban konfliktus. Cîțu júniusban került szembe a legnagyobb kormánypártot vezető Orbannal, miután bejelentette, hogy ő is megpályázza a PNL elnöki tisztségét.

A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájának időzítése kulcsfontosságú a PNL-n belüli hatalmi harc szempontjából. Az USRPLUS-nak és AUR-nak ugyanis elvileg jó esélye van a Cîțu-kabinet megbuktatására, ha megszerzik a legnagyobb frakcióval rendelkező, ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatását. A román média szerint Cîțunak alapvető érdeke, hogy tisztségben lévő és nem frissen megbuktatott miniszterelnökként vegyen részt szeptember 25-én a PNL tisztújító kongresszusán.

A PNL Cîțut támogató vezető testülete szerdán határozatba foglalta: egyetlen PNL-tag sem vehet részt olyan parlamenti eljárásban, amely saját kormánya megbuktatását célozza, aki ezt megszegi, szankciókra számíthat. Azt is leszögezték, hogy a PNL nem fog a PSD-vel közösen kormányt alakítani. A PNL a bizalmatlansági indítvány szabályosságának kivizsgálásáig bojkottálni fogja azokat a parlamenti üléseket, amelyeken az indítványt próbálják napirendre tűzni.

A kormányválság feloldásának módjára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Cîțu kifejtette: a PNL felelős párt, amely érdekelt a kormányzás folytatásában, és végre fogja hajtani azokat a reformokat, amelyekre vállalkozott. Mi nem vagyunk elkényeztetett gyerekek, akik veszik a játékaikat és elmennek, amikor az első problémába ütköznek" tette hozzá, arra utalva, hogy a liberálisok szerint a néhány éve alakult USR–PLUS-t politikai éretlensége" és a kormányzati tapasztalat hiánya miatt nem volt képes a koalíciós együttműködésre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mindazonáltal Cîțu lehetségesnek nevezte a jobbközép koalíció helyreállítását, ha az USRPLUS visszavonja a bizalmatlansági indítványt.

Mint emlékezetes, azt követően alakult ki kormányválság, hogy Cîțu az USRPLUS ellenkezése dacára, és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USRPLUS Cîțu leváltását követelte a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.

Kapcsolódók

Kimaradt?