banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

FRISSÍTVE – PNL: egyetlen törvényhozó sem kezdeményezheti saját kormányának megbuktatását

Florin Cîţu nyilatkozik újságíróknak | Fotó: Agerpres

FRISSÍTVE: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyetlen törvényhozója sem kezdeményezheti sem a parlamentben, sem azon kívül „saját kormányának vagy miniszterelnökének megbuktatását" – közölte Florin Cîţu kormányfő az alakulat vezetőtestületének szerdai ülését követően. FRISSÍTÉS: Ludovic Orban reegált, alkomtányos kötelességnek nevezte a bizalmatlansági indítvány felolvasásának kitűzését.

A miniszterelnök szerint aki ezt a szabályt megszegi, szankciókra számíthat. Az Országos Politikai Bizottság másik döntése értelmében a PNL nem alakíthat kormányt a Szociáldemokrata Párttal (PSD) – szögezte le Cîţu.

A kormányfő azt is elmondta, hogy pártjának törvényhozói nem vesznek részt a parlamenti házelnökök által összehívott ülésen, sem az összevont házbizottság egy esetleges újabb ülésén, amelyen az USR–PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa lenne napirenden. Florin Cîţu szerint az indítványt támogató aláírások törvényességének ellenőrzéséig a kezdeményezés törvénytelennek minősül. Korábban köözlte azt is, hogy a kormány az alktománybíróságnál emel panaszt a bizalmatlansági indítvány ügyében.

Megkérdezték tőle az újságírók, mire számíthat Ludovic Orban pártelnök, aki összehívta az együttes plénumot a bizalmatlansági indítvány ügyében. „Előbb meg kell vizsgálnunk, hogy ezzel megsértette-e a statútumot, hogy törvénytelennek minősül-e az ülés összehívása. Utána döntünk a szankciókról" – válaszolt Florin Cîţu.

Orban: a házelnököknek kötelességük összehívni az ülést

A házelnököknek alkotmányos kötelességük összehívni a parlament két házának együttes ülését – szögezte le szerdán Ludovic Orban képviselőházi elnök, hozzátéve, ismét össze fogja hívni az összevont házbizottságot, hogy a testület megszabja a plenáris ülés napirendjét.

Orban szerint a parlamenti ülés összehívásáról szóló határozatban a napirendi pontok nem szerepelnek, a házszabály értelmében ezek nem foglalhatók bele az összehívóba. Az ülés napirendjének megszabásához össze kell hívni az összevont házbizottságot – magyarázta, hozzátéve, mind a házszabályok, mind az alkotmány világosan rendelkezik a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos eljárásokról.

Az alsóház elnöke azt is elmondta, a plénum ülésére akkor is sor kerül, ha a házbizottság ülése létszámhiány miatt ismét döntésképtelennek bizonyul, a plénum ugyanis szuverén és jogában áll szavazni a napirendről.

Kapcsolódók

Kimaradt?