banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Halasztották a bizalmatlansági indítványról szóló szavazást, de Ludovic Orban és az USR–PLUS szerint ez alkotmányellenes

„Mélységesen” alkotmányellenesnek tartja Ludovic Orban, a képviselőház elnöke a bizalmatlanság indítványról szóló parlamenti szavazás elhalasztását, amiről RMDSZ-es javaslatra döntött a parlament összevont házbizottsága.

A halasztásról csütörtökön döntött a parlament összevont házbizottsága. Az ülés utáni sajtónyilatkozatában a képviselőház elnöke elmondta, hogy a házbizottság a kormány és parlamenti közötti, alkotmányos jellegű konfliktusra alapozta a döntését.

„Jelen voltam az ülésen, de nem szavaztam, amikor előterjesztették ezt a javaslatot. Nem azért, mert azt kívánom, hogy a parlament mielőbb vitassa meg és bocsássa szavazásra a bizalmatlansági indítványt, hanem azért, mert a házbizottságnak ez a döntése mélységesen alkotmányellenes” – jelentette ki Ludovic Orban.

A parlament összevont házbizottsága csütörtökön jóváhagyta a plénum csütörtöki napirendjét, amelyen az USR–PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány felolvasása is szerepel. Turos Lóránd RMDSZ-es szenátor javaslatára azonban elhalasztották a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitája dátumának kitűzését mindaddig, amíg az alkotmánybíróság nem teszi közzé döntését a parlament és kormány közötti jogi konfliktusra vonatkozó beadvánnyal kapcsolatban, amelyet a miniszterelnök nyújtott be.

A politikus emlékeztetett arra, hogy amikor a Szociáldemokrata Párt tavaly augusztusban bizalmatlansági indítványt nyújtott be az általa vezetett kormány ellen, jómaga is egy alkotmányos jellegű konfliktusra hivatkozva támadta meg ezt a kezdeményezést az alkotmánybíróságon. A taláros testület azonban megállapította, hogy megalapozatlan a kifogása, és a parlament végül szavazott a bizalmatlansági indítványról.

Az USR–PLUS egyetért Ludovic Orbannal

Az USR–PLUS-os Anca Dragu szenátusi elnök szerint az alkotmány egyetlen cikkelye sem támasztja alá a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájának elhalasztását a parlament és kormány közötti jogi konfliktusról szóló alkotmánybírósági döntésig.

Anca Dragu, a szenátus elnöke szerint azonban a halasztásra nincs semmiféle alkotmányos érv. Az USR–PLUS-os politikus beszámolója szerint a PNL és a PSD törvényhozói is megjelentek a házbizottságok összevont ülésén, de a 'trükközések' folytatódtak, emiatt halasztották el a bizalmatlansági indítvány vitájának parlamenti napirendre tűzését. 'Semmi értelme nincs az alkotmánybíróság döntésére várni, az alkotmány egyetlen cikkelye sem indokolja ezt' - mondta Dragu.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?