banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Az alkotmánybíróság szeptember 15. után tárgyalja a bizalmatlansági indítvány ügyét

Az alkotmánybíróság szerdán elrendelte, hogy a felek szeptember 15-ig fejtsék ki álláspontjukat Florin Cîţu miniszterelnök beadványáról, amely szerint alkotmányos jellegű jogi konfliktus áll fenn a parlament és a kormány között az USR–PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa ügyében.

A taláros testület majd azt követően szögezi le a beadvány érdemi vitájának időpontját, miután a felek álláspontjukat kifejtették.

Florin Cîţu kormányfő szerdán az alkotmánybíróságon emelt panaszt. A beadványban a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kéri a taláros testülettől az USR–PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa kapcsán „a végrehajtó hatalommal szembeni alkotmányellenes, tisztességtelen és visszaélésszerű magatartásra" hivatkozva.

A kormány szerint a bizalmatlansági indítványt „az alkotmány 113. cikkelyének 2. bekezdésében foglalt alkotmányos rendelkezések megsértésével" kezdeményezték, nyújtották be és közölték azt a végrehajtó hatalommal.

A kormányfő azt is szabálytalannak nevezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét betöltő Ludovic Orban házelnök a házbizottság jóváhagyása és a PNL által emelt szabályossági kifogások kivizsgálása nélkül csütörtökre összehívta a parlament ülését, hogy az USR–PLUS ismertesse kormánybuktató indítványát.

(Nyitókép forrása: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?