banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A parlament házelnökei már a héten szavazásra bocsátanák a bizalmatlansági indítványt

A szenátus USR–PLUS-os elnöke, Anca Dragu szerint az alkotmánybíróság kormány általi megkeresése nem akadályozhatja meg a bizalmatlansági indítvány megvitatását, ezért Ludovic Orban (PNL) képviselőházi elnökkel együtt a parlament együttes plénumának összehívását fontolgatják erre a hétre.

Az USR–PLUS politikusa a Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorának nyilatkozva emlékeztetett az alkotmány 113. cikkelyére, amely szerint a bizalmatlansági indítványt a két ház együttes ülésén való bemutatásának időpontjától számított három nap eltelte után kell megvitatni.

„Ez lehet négy, öt vagy akár hét nap, de nem egy hónap, két hónap – vagy soha. Az alkotmánybíróságnak több olyan korábbi döntése van, amely szerint egy bizalmatlansági indítványt nem lehet leállítani” – jelentette ki Anca Dragu. A politikus elmondta, hogy a parlament együttes plénumát a házbizottságokon kívül összehívhatják a házelnökök is. Ezért Ludovic Orban képviselőházi elnökkel együtt az ülés összehívását fontolgatják, hogy a bizalmatlansági indítványt az alkotmány előírásainak megfelelően vitassák meg a törvényhozók.

Anca Dragu ugyanakkor úgy vélte, ha sikerül is összehívni a plénumot, nem valószínű, hogy határozatképes lesz. „Azt látom, hogy a PNL és a PSD nem akar ebben a folyamatban részt venni” – tette hozzá. A házelnök szerint a kormány fő erejét jelentő Nemzeti Liberális Párt (PNL) „Cîţu-szárnyának” az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szavazataira van szüksége ahhoz, hogy leváltsák őt a tisztségéből, ami értelmezése szerint az egykori Szociálliberális Unió (USL) újjászületését jelentené.

Az USR–PLUS politikusa emlékeztetett arra, hogy házelnököt csak szavazattöbbséggel lehet leváltani. „A PNL Cîţu-szárnya harcias üzeneteket küld, és valósággal zaklatnak engem. Nem hinném, hogy le fognak állni. Csakhogy a szenátus elnökének leváltásához szavazattöbbségre van szükség, vagyis ezt a PSD-nek is kell támogatnia. Ehhez a PNL-nek és a PSD-nek helyre kell állítaniuk egykori szövetségüket, az USL-t” – fejtette ki Anca Dragu.

Az USR–PLUS kérte parlament két házának összehívását

Ionuţ Moşteanu, az USR–PLUS képviselőházi frakcióvezetője kedden írásban felkérte a parlament házelnökeit, hívják össze az együttes plénum ülését a bizalmatlansági indítvány megvitatására. Az indítvány szövegét múlt csütörtökön olvasták fel a parlamentben.

„Felolvasása óta a bizalmatlansági indítvány a célegyenesbe került, meg kell vitatni és szavazásra kell bocsátani. Nem értem, hogy ezt miért halogatják. Arra számítottam, hogy a házelnökök összehívják az együttes plénumot, ahogy ezt megtették a múlt héten, az indítvány felolvasásakor. Valami történhetett közben, mert lelassult a folyamat. Ezért küldtem el írásban kérésemet Ludovic Orban képviselőházi és Anca Dragu szenátusi elnöknek” – magyarázta Ionuţ Moşteanu.

Az USR–PLUS frakcióvezetője szerint kedden várhatóan nem tartják meg a két ház együttes ülését, mert Ludovic Orban nincs a fővárosban, és a hatáskörét az egyik liberális képviselőházi alelnökre ruházta át. „Csupán az aláírói, azaz az USR–PLUS és az AUR ragaszkodnak a bizalmatlansági indítvány megvitatásához. A PSD és a PNL továbbra is testületileg Florin Cîţu mellé állt ebben a törvénytelen módon lassan már két hete elhúzódó ügyben” – tette hozzá a politikus.

(Nyitóképen: Anca Dragu | Fotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?