banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Orban is alkotmánybírósághoz fordult a bizalmatlansági indítvány ügyében

Ludovic Orban képviselőházi elnök külön állásfoglalást küldött saját nevében az alkotmánybírósághoz azzal a miniszterelnöki beadvánnyal kapcsolatban, amely szerint az USR–PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő.

Állásfoglalásában Orban rámutat, hogy véleménye szerint nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus a kormány és a parlament között. „A parlament magatartása a képviselőház elnökén keresztül nem tekinthető alkotmányellenesnek és tisztességtelennek a bizalmatlansági indítvány közlési módjának tekintetében. A fenti megfontolásból úgy véljük, hogy a kormányfői beadványban bemutatott helyzet nem vonja maga után alkotmányos jellegű jogi konfliktus kialakulását, ezért elutasítását javasoljuk” – áll a Ludovic Orban képviselőházi elnök állásfoglalásában.

Anca Dragu (USR–PLUS) szenátusi elnök szintén egy külön állásfoglalást is elküldött saját nevében az alkotmánybírósághoz ez ügyben. Dragu kedden már elmondta, hogy két állásfoglalást fog elküldeni a taláros testületnek: az illetékes bizottságét, amelyet a házbizottság szavazással elfogadott, illetve a sajátját.

A szenátus, illetve a képviselőház házbizottsága is úgy döntött kedden, hogy elfogadja a szenátus alkotmányossági bizottsága által kifejtett, a kormánynak kedvező álláspontot az alkotmánybírósági beadvánnyal kapcsolatban. A véleményezésben a bizottság arra kéri a taláros testületet, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust állapítson meg a parlament és a kormány között, mivel a bizalmatlansági indítványt az alkotmány 113-as cikkelyének megsértésével nyújtották be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Florin Cîţu kormányfő a múlt héten nyújtotta be beadványát az alkotmánybírósághoz.

(Nyitóképen: Ludovic Orban | Fotó: Agerpres)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?