banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Közvitán a fejlesztési terv, amely révén megelőlegeznék a munkálatok egy részét

Közvitára bocsátotta az Anghel Saligny beruházási program alkalmazási módszertanát a fejlesztési, köziazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium – közölte a tárca.

Cseke Attila miniszter tájékoztatása szerint az 50 milliárd lejes program valamennyi településnek előre kiutal egy minimális összeget, amelynek a lehíváshoz mindössze a formai követelményeknek megfelelő pályázatot kell leadni.

A közvitára bocsátott jogszabály szerint valamennyi megyének legalább egy pályázatát jóváhagyják. A megyék legalább 140 millió lejt költhetnek el úthálózat-korszerűsítésre. Útjavításra, víz-, szennyvíz-, és gázhálózat-bővítésre és -korszerűsítésre pályázhatnak a helyi önkormányzatok is.

Községenként legkevesebb 4, városonként legalább 7 millió lej előre kiszabott összeg áll a települések rendelkezésére infrastruktúra-befektetésekre. A megyei jogú városok minimum 10 millió, a megyeszékhelyek legalább 43 millió lejt kaphatnak, a főváros kerületei pedig legkevesebb 35 millió lejt költhetnek az alapvető közművesítési infrastruktúra fejlesztésére.

Cseke Attila felhívta a figyelmet: az önkormányzatok tíz százalékkal több finanszírozást nyerhetnek, ha a kistérségi társulásokon keresztül pályáznak. „Továbbá csak ott aszfaltozunk, ahol a vízhálózat és a csatornahálózat már meg van építve, így elkerülhető az a jogosan felháborodást keltő helyzet, hogy az új utat feltörik” – idézte a közlemény a fejlesztési minisztert.Előre dolgoznak... | Illusztráció: Kolozs Megyei Tanács

A közművesítési terv 12 ezer kilométer víz- és szennyvízhálózat kiépítésére biztosít finanszírozást, 700 ezer családnak biztosítja az alapvető közszolgáltatást. Továbbá 5 ezer kilométer utat korszerűsíthetnek az 50 milliárd lejes összköltségvetésből.

Az önkormányzatok digitálisan, átláthatóan pályázhatnak, és a visszaélések megelőzésére és megfékezésére is vállalkozik a minisztérium, egy új, erre hivatott csapat összeállításával – olvasható a közleményben.

A közvitára bocsátott jogszabály-tervezet a fejlesztési minisztérium honlapján érhető el, ugyanott olvasható a fejlesztési keretprogrammal kapcsolatos költségszabvány-javaslat is, amely az európai uniós forrásokból finanszírozott beruházásokkal azonos költséghatárokat szab meg a víz-, szennyvíz- és gázhálózatok esetében, az úthálózati infrastruktúra bővítésére pedig egy 2018-ban eltörölt költségszabvány naprakész változatát javasolja.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?