banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Kelemen Hunor: még idén elindulhat az Anghel Saligny-program

Mint ismert, a kormány keddi ülésén elfogadta az idei első költségvetés-módosítást. Most nemcsak az állami intézmények, hanem főleg az önkormányzatok is fellélegezhetnek. Kelemen Hunor kormányfő-helyettest kérdeztük a kiigazítás prioritásairól.

A szükséges kiigazítást most megtettük, bekerült az Anghel Saligny fejlesztési program ötvenmilliárdos költségvetése a hitelrészhez, ami azt jelenti, hogy idén el lehet indítani ezt a programot – közölte a Maszol megkeresésére Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke kiemelte: az egészségügyre, a már futó helyi fejlesztési programok projektjeinek finanszírozására jelentősebb összegeket különítettek el, de „minden egyes olyan terület kapott támogatást, amely ebben a pillanatban pluszfinanszírozást kért”.

Forrásokat kaptak az önkormányzatok, amelyek esetében fontos, hogy „megemeltük az egy főre jutó részt, tehát nő az önkormányzatok költségvetése, de lesz a következő időszakban egy olyan támogatás is, amely a kicsi és bajban lévő helyhatóságokat immár pontszerűen tudja a kormány segíteni a tartalékalapból, ebben a működési költségeket és különösen az európai uniós beruházásokhoz az önrész fedezését tudja a kormány biztosítani” – tudatta az RMDSZ kormányfő-helyettese, aki szerint ez utóbbiról szóló kormányhatározatot szeptember végén, október elején fogadhatják el.

„A lényeg az, hogy figyelünk arra, az ősz folyamán kapják meg a rászoruló önkormányzatok azt a pénzt, amire szükségük van, illetve az árvízkárok kifizetése legkésőbb két hét múlva meg fog történni” – fogalmazott a Maszol kérdésére Kelemen Hunor, aki emlékeztetett, az árvízkárok megtérítésére létezik egy elkülönített összeg a tartalékalapban.

(Nyitókép forrása: Románia Kormánya)

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?