Kelemen Hunor: „a kormányzás nem politikai versenyfutás”

„Szívügyünk a család”, ez lesz az RMDSZ szeptember 17-ei kongresszusának fő témája, jelentette be a Szövetségi Képviselők Tanácsának pénteki kolozsvári ülésén Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor a koalíciós válságra utalva kijelentette: „a kormányzás nem politikai versenyfutás”.

A RMDSZ kongresszusa a családot teszi központi témávává, mondta el a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) pénteki ülésén politikai tájékoztatójában Kelemen Hunor. A dokumentum, amely a következő két év stratégiáját taglalja, magában foglalja azokat a családügyi, gazdasági és szociális intézkedéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megerősítsék a családi közösségeket mint a társadalom legerősebb kötelékeit. 

„Szívügyünk a család”, ez a szeptember 17-ei RMDSZ-kongresszus mittója

„Az elmúlt hónapokban azt vállaltuk, hogy új családtámogatási és gyermeknevelési közpolitikát dolgozunk ki. Azért van szükség erre, mert a mostani rendszer eleve elhibázott, eredménytelen, új megközelítésre van tehát szükség, amely valós és érezhető támogatást nyújt a fiatal családoknak, a gyermekvállaló és gyermeket nevelő családoknak” – fogalmazott a Szövetségi Képviselők Tanácsának pénteki kolozsvári ülésén Kelemen Hunor.

Kelmen Hunor, az RMDSZ elnöke a pénteki SZKT-n | Fotó: RMDSZ

Hozzátette: „Úgy kell alakítanunk a közpolitikákat, hogy minden egyes polgár, család képes legyen tervezni, terveit valóra váltani, hogy gyermeket vállaljanak a fiatalok, gyermeket neveljenek a családok, és ez nem pusztán demográfiai kérdés. Ennél többről van szó. Ez egy közösség jövőjének a létkérdése.”

„Mi hisszük, hogy a családok, az erős családok erősítik a közösséget. Nekünk szívügyünk a család, éppen ezért választottuk ezt a hihetetlenül fontos közösségi intézményt a szeptember 17-i kongresszusunk központi témájának. A kongresszuson elfogadunk egy stratégiai dokumentumot is, amely a következő évek kormányzati feladatait taglalja, arra épít, hogy a fejlesztéseknek, a gazdaságnak, a közpolitikáknak a családokról kell szólniuk” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A jelenlegi kormányra nincs alternatíva 

Kelemen Hunor szövetségi elnök hangsúlyozta továbbá, hogy ennek a jelenlegi kormánykoalíciónak „nem létezik alternatívája, ezért közös felelősség, hogy ebből a válságból kisegítsük egymást”. Az RMDSZ elnöke szerint a koalíciós társak részéről tapasztalt „Facebook-nindzsa attitűd” nem segíti a helyzet megoldását.

Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk hosszútávon tervezni, és volt alkalmunk gyors, azonnali döntésekkel kezelni a sürgős problémákat, kijavítani a régi tévedéseket – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. Ugyanakkor kiemelte, „reformokról beszélünk mindannyian, de mindenki másképp gondolja”. Sokszor árnyalatnyi a különbség a meglátásaik között, mondta Kelemen Hunor, és ahhoz, hogy ezt áthidalják, szükséges leülniük és megbeszélniük, tulajdonképpen ki miképpen képzelni el ezeket reformokat.

„A kormányzás nem politikai versenyfutás”

Ma két komoly kérdés feszíti a koalíciót, az egyik az Anghel Saligny-program. „Az hogy még mindig van 27 ezer kilométer vidéki út, amit modernizálni kell, mindenki számára világos. Ezek rendbetétele szükséges ahhoz, hogy modernizáljuk a vidéket, mondta Kelemen Hunor, aki hangsúlyozta: „a kormányzás nem politikai versenyfutás a koalíciós társak között”.

A másik ügy a SIIJ megszüntetése. „Abban mindannyian egyetértettünk, hogy ezt meg kell szüntetni. A vita abban áll, hogyan találjuk meg azt az intézményes garanciát, amely a bírói és ügyészségi függetlenséget szavatolja” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Szerinte mindenkinek biztosnak kell lennie abban, hogy az ügyeiben igazságos és törvényes, senki által sem befolyásolt ítéletek születnek. Kelemen Hunor aláhúzta: az RMDSZ javaslatánál nem volt jobb, ami biztosíthatja a bírói függetlenséget.

A decentralizáció a harmadik fontos téma az RMDSZ elnöke szerint. A szubszidiaritás elve, a döntéshozatal közelebb vitele az emberekhez, a decentralizáció azonban csak a Szövetség által vezetett minisztériumokban kezdődött meg.

Kelemen Hunor politikai sajtótájékoztatója végén felidézte, hogy „az elmúlt hónapokban kivettünk a fiókból ’elásott’ dokumentumokat”. Ilyen a címerek és zászlók ügyei, amelyeket sorra napirendre tűznek és hivatalosan is elfogadtatják a magyar közösségek szimbólumait. „Elkezdtük ezt a munkát, jó ütemben haladunk és folytatjuk” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?