„Szívügyünk a család”, ez lesz a két hét múlva esedékes RMDSZ-kongresszus fő témája

A Kolozsvár melletti Lomb-tetőn nemrég felépült Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központjában (CREIC) ülésezik pénteken az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). Percről perce követjük a fejleményeket.

 

12:36

Elfogadták az alapszabályzat módosító tervezetét, ezzel véget is ért az SZKT

Kelemen Hunor elnök beszámolóját követő hozzászólások után a szabályzatfelügyelő bizottság ismertette azokat az Alapszabályzat-módosításokat, amelyeket az SZKT a szeptember 17-ei RMDSZ-kongresszus elé terjeszt.

Idő közben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sajtónyilatkozatában elmondta, a tervezett módosítások apróbb változtatások, nincs közöttük nagyon fontos, érdekes módosítás. Ennek ellenére ezt a feladatot el kell végezni, illetve a kongresszus dönt majd ezekről.

Az SZKT elfogadta az Alapszabályzat-módosításoknak a kongresszus elé terjesztését, ezzel véget is ért a testület kolozsvári ülése.

12:20

„Nagyon veszélyes és perverz érvelés”

Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint „nagyon veszélyes és perverz érvelés” azt állítani, hogy az Anghel Saligny-program keretében biztosított források jelentenék Romániában a korrupció melegágyát.

11:48

Hegedüs Csilla: hatalmas lehetőséget rejt az Országos Helyreállítási Terv

Óriási kihívás volt számára részt venni az Országos Helyreállítási Terv összeállításában, mondta az SZKT-n felszólaló Hegedüs Csilla. Hatalmas összegről van szó, amiből rengeteg középület újul majd meg és több tízezer hektár területet erdősítenek majd be, emelte ki az európai uniós alapok minisztériumának államtitkára. Hangsúlyozta: „azért vagyunk kormányon, hogy a fejlődést szolgáljuk”. 

Ilyen, a fejlődést szolgáló hiánypótló program az Aghel Saligny-terv is, és ezt nagyon jól tudják azok, akik a vidéki kis önkormányzatokban dolgoznak és szembesülnek azzal, hogy milyen az, amikor nem részesülhetnek az európai uniós forrásokból.

Amiképpen Kelemen Hunor is elmondta, ennek a koalíciónak nincs alternatívája - húzta alá Hegedüs Csilla.

11:33

Tánczos Barna bízik abban, hogy a következő órák, napok „megnyugvást” hoznak

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a medvekérdésről, az erdőgazdálkodásról, valamint a környezetvédelmi kihívásokról beszélt hozzászólásában. Szerinte az RMDSZ bebizonyította, hogy jó szakmai hátteret tud biztosítani a koalícióban és megfelelő partnerek az égető kérdések megoldásában.

Egy ilyen koalícióban a kompromisszum megtalálása elsődleges feladat. Akkor tudunk dolgozni a kollégákkal, ha tisztességes kapcsolat van közöttünk - jelentette ki a miniszter.

„Bírom abban, hogy a következő napok, órák megnyugvást hoznak mindenkinek” – fogalmazott Tánczos Barna, aki szerint most sokkal nagyobb szükség van a közös munkára mint a politikai vetélkedésre.

11:28

Olteán Csongor MIÉRT-elnök: „Dolgoztunk látástól vakulásig”

„Dolgoztunk látástól vakulásig” – mondta Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke arra utalva, hogy a fiatalság aktívan kivette a részét a kampányokból, azonban csak kevés helyen sikerült ezt valamiféleképpen elismerni.

Az RMDSZ.szel való együttműködés a Szovátai Ajánlás alapján működik, mondta a MIÉRT elnöke, aki azt kéri, hogy a dokumentumban megfogalmazott vállalásokat ne lehessen semmilyen szinten megkerülni. Ugyanis Olteán Csongor úgy érzi, a mai fiatalság többet érdemel annál, mint amennyit most foglalkoznak vele.

11:22

Winkler Gyula: idén Máramarosban tartják a magyar szórvány napját

A magyar szórvány napját idén november 13-án történelmi Máramarosban, Nagybányán fogják megtartani, itt lesz a helyszíne a központi rendezvényeknek is – közölte az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Winkler Gyula érintőlegesen beszélt az Anghel Saligny-programról és az Európai Unió asztalán lévő, a következő költségvetési ciklusban tervezett gazdaságélénkítő csomagok hiányosságáról is, amelyek módosítása érdekében az RMDSZ-nek és partnereinek is határozottan fel kell lépniuk. 

11:17

Pataki Csaba: ideje lenne, hogy a többiek is elkezdjenek dolgozni

Pataki Csaba, a Szatmár megyei RMDSZ és a Szatmár megyei tanács elnöke hozzászólásában elmondta, ha a kormányban hallgatnak majd az RMDSZ-re, akkor megoldódhatnak a problémák. „Egymás szemébe kell nézni, ami nem lesz egyszerű”, de remélhetőleg jövőre már egy olyan év lesz, amikor senki nem fog kampányolni a koalíciós társak közül és lesz idejük dolgozni. A Szatmár megyei politikis reméli, következik két olyan esztendő, amikor nemcsak az RMDSZ miniszterei és önkormányzati vezetői, hanem mások is nekikezdenek feladataik megoldásához.

11:10

„Szívügyünk a család”, ez lesz az RMDSZ kongresszusának fő témája

„Szívügyünk a család”, ez lesz az RMDSZ szeptember 17-ei kongresszusának fő témája, jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A kongresszus a családot teszi központi témává, mondta el politikai tájékoztatójában Kelemen Hunor. A dokumentum, amely a következő két év stratégiáját taglalja, magában foglalja azokat a családügyi, gazdasági és szociális intézkedéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megerősítsék a családi közösségeket.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke | Fotó: RMDSZ

„Az elmúlt hónapokban azt vállaltuk, hogy új családtámogatási és gyermeknevelési közpolitikát dolgozunk ki. Azért van szükség erre, mert a mostani rendszer eleve elhibázott, eredménytelen, új megközelítésre van tehát szükség, amely valós és érezhető támogatást nyújt a fiatal családoknak, a gyermekvállaló és gyermeket nevelő családoknak” – fogalmazott a Szövetségi Képviselők Tanácsának pénteki kolozsvári ülésén Kelemen Hunor.

10:53

Az Ezüstfenyő-díj 2021-es kitüntetettjei

Az idei esztendőben összesen 28 személyiségnek ítélte oda az RMDSZ az Ezüstfenyő-díjat.

Az idei díjazottak

 • Antal Amália-Lidia, az RMDSZ Lupényi Szervezetének alelnöke, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének alelnöke
 • Bakk Vitális Mária Kinga, a Pro Sanitate Alapítvány kuratóriumának elnöke
 • Bíró Emil, a vízaknai polgármesteri hivatal munkatársa
 • Biró László, Csíkmadaras volt polgármestere
 • Borsi Imre Lóránt teológus, közgazdász, a Tulipán Kaláka Egyesület alapítója és elnöke
 • Brendus Réka, a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője
 • Csegezi Edit Zsuzsanna, a Fehér megyei választmány tagja, a MOT elnöke és a regionális önkormányzati tanács tagja
 • Czira Mária, Bálványosváralja volt alpolgármestere, a Kolozs Megyei RMDSZ Nőszervezet alapítója

A díjazottak | Fotó: RMDSZ

 • Demeter András István, az RMDSZ kulturális államtitkára, a Román Közszolgálati Televízió Produkciós Házának volt vezetője
 • Dr. Fehér Gábor orvos, állandó tagja a Megyei Képviselők Tanácsa Szabályzat és Etikai Felügyelő Bizottságának
 • Fógel László közgazdász (post mortem)
 • Gergely István vállalkozó, egyháztanácsos, helyi önkormányzati tanácsos, a Zetelaki Önkéntesek Egyesületének elnöke
 • Graur János, a Népszínházi társulat magyar tagozatának, a József Attila Irodalmi Körnek, majd a Szép Szó Művelődési Társaságnak alapító tagja
 • Grecu Irén, a Szövetségi Elnöki Hivatal gazdasági osztály volt munkatársa
 • Hochbauer Gyula középiskolai, egyetemi tanár, a Hétfalu című honismereti lap szerkesztője
 • Juga-Gombos Tibor, az RMDSZ Ügyvezető Elnökség munkatársa
 • Kovács Kuruc János helytörténész, a Hepehupa művelődési folyóirat alapító tagja, az Erdélyi Múzeum Egyesület Zilah és vidéke fiókszervezetének megalapítója
 • Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke
 • Kosztandi Mihály, Vámosláz nyugalmazott polgármestere
 • Lucza István Attila, a Sarmaság-Bányatelepi Református Egyházközség lelkipásztora, a Sarmasági RMDSZ elnöke, a Pro Sarmaság Alapítvány elnöke
 • Márkus Etelka, az RMDSZ Nőszervezetének nyugdíjasokért felelős alelnöke
 • Mincsor Erzsébet, a Gyergyóremetei RMDSZ aktív tagja, helyi tanácsos
 • Rácz Virág Vilma, a Resicabányai RMDSZ aktív tagja
 • Sauer András Kálmán, 2005-től a Bihar Megyei RMDSZ gazdasági alelnöke, 2012-2020 között a Nagyvárad-Újvárosi körzet elnöke
 • Sipos Miklós nyugalmazott lelkipásztor, a Szatmári Református Egyházközség volt esperese
 • Szakács Levente, az RMDSZ Felsőbányai Szervezetének tagja, Felsőbánya volt alpolgármestere
 • Tatai Miklós, a Leöwey Klára Elméleti Líceum volt igazgatója
 • Prof. Dr. Túsz Ferenc, az aradi kis- és középvállalkozók fejlesztési alapítványának elnöke, ifjúsági országos bajnok evezésben, az aradi RMDSZ szervezet tagja
10:21

Kelemen Hunor: hála és köszönet mindenkinek

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kiemelte: az elmúlt másfél év jelentősen megváltoztatta, átírta az életünket. Napjainkra valamelyest normalizálódott a helyzet, mégis szorongással gondolunk a jövőre, mert bár most még tudunk személyesen találkozni, nem tudható, mi vár ránk két múlva.

A magyar közösségben voltak bőven olyanok, pedagógusoktól a bolti eladókon át az RMDSZ munkatársaiig mindenki kivette a részét abból, hogy az élet ne álljon le. Hála és köszönet mindenkinek, aki vállalta a feladatot és bizonyította, hogy lehet rá számítani - mondta a szövetségi elnök.

Ilyen emberek azok is, akik ma Ezüstfenyő-díjat kapnak. Az elismerést általában év végén adják át, emlékeztetett Kelemen Hunor, azonban a díjazottak munkájának nagyfokú elismerése miatt is döntöttek úgy, hogy kivárnak az átadással és az első lehetséges alkalommal kézbesítik a díjakat.

10:15

Az Ezüstfenyő-díjakat adják át először

Az Ezüstfenyő díjak átadásával kezdődik az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának kolozsvári ülése. Olyanokat díjaznak, akik a közösség megerősítéséért, kulturális értékeink megőrzésének áldozzák tevékenységüket. A 28 díjazottnak Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke adja át a díjakat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?