FRISSÍTVE: A Maszol értesülései szerint sem kormányülés, sem koalíciós tárgyalás nem lesz csütörtökön

A szerda estére összehívott kormányülést az USR–PLUS szándékosan hiányzó miniszterei nélkül is megtarthatja a kormánykoalíció másik két pártja, a PNL és az RMDSZ, írta meg belső forrásokra hivatkozva az Adevărul. FRISSÍTÉS 1: Bár hivatalos értesítés még sehonnan sem érkezett erről, bukaresti sajtóértesülések szerint csütörtökre halaszthatják a szerda esti kormányülést. FRISSÍTÉS 2: A Maszol értesülései szerint a szerda estére tervezett kormányülést most már biztosan nem tartják meg. Csütörtökön folytatódik a koalíciós vita.

Dan Barna, az USR elnöke ugyanis korábban bejelentette: távolmaradásukkal bojkottálják a kormányülést, amiért a miniszterelnök napirendre tűzte az Anghel Salignyről elnevezett, összesen mintegy ötven milliárd lej értékű fejlesztési programot.

A kormánykoalíció legnagyobb pártja, a PNL felszólította az általa kinevezett államtitkárokat, akik az USR–PLUS által vezetett minisztériumokban dolgoznak, hogy vegyenek részt a kormányülésen. Dan Barna erre reagálva nyilatkozatban kérte fel Florin Cîțut, hogy ne gyakoroljon nyomást az államtitkárokra és ne késztesse őket szabálytalanságra. Az államtitkárok ugyanis hivatalosan nem képviselhetik a minisztereket, csakis utóbbiak írásos meghatalmazása révén, az USR–PLUS tárcavezetői pedig nem delegálták maguk helyett az államtitkárokat – tudatta Barna.

A szerdán délelőtt berekesztett ülés folytatásaként 19 órára tervezett kormányülés két órás késéssel sem kezdődött meg. A hírtelevíziók beszámolói szerint zárt ajtók mögött zajlanak a tárgyalások Florin Cîțu miniszterelnökkel.

Idő közben a Florin Iordache által vezetett Törvényhozási Tanács pozitívan véleményezte az Anghel Saligny-program elindításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet.

FRISSÍTÉS 1: Bukaresti sajtóértesülések szerint közel két órával a tervezett kormányülés kezdési időpontja után már az is lehetséges forgatókönyv, hogy csütörtökre halasztják a kormány ülését. Azonban egyelőre sem erről, sem a az USR-PLUS miniszterei nélkül megtartandó ülésről nem adtak ki hivatalos tájékoztatást.

FRISSÍTÉS 2: A Maszol értesülései szerint most már biztos, hogy csütörtökön folytatódik az eredetileg szerda estére tervezett kormányülés. 

FRISSÍTÉS 2: A Maszol késő esti információi szerint mégsem folytatják csütörtökön a szerdáról elhalasztott kormányülést. Sőt, az USR-PLUS által kezdeményezett koalíciós tárgyalásra sem kerül sor. 

(Nyitókép forrása: Románia Kormánya)

Kapcsolódók

Kimaradt?