Bojkottálja az USR–PLUS a szerda esti kormányülést és koalíciós tárgyalást kezdeményezett

Az USR–PLUS nem vesz részt a szerdán 19 órára tervezett kormányülésen, adta hírül az Adevărul. Dan Barna, az USR elnöke kijelentette: eldöntötték, nemcsak hogy mennek el a kormányülés kora esti folytatására, csütörtök reggelre koalíciós tárgyalást hívnak össze. „A holnapi ülésen dől el, a következőkben miképpen cselekszünk” – nyilatkozta.

Mint ismert, a szerda délelőtt kormányülést fel kellett függeszteni, miután a Florin Cîțu miniszterelnök az USR–PLUS akarata ellenére napirendre akarta tűzni a mintegy ötven milliárd lej értékű Anghel Saligny-programot. Tiltakozásképpen a koalíció második legnagyobb tagja, az USR–PLUS nevében Dan Barna miniszterelnök-helyettes, a pártszövetség társelnöke a kormányból való kilépést vagy egy, a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezését is kilátásba helyezte.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Maszolnak elmondta, mindkét koalíciós pártban, PNL-ben és az USR–PLUS-ban is elnökválasztásra készülnek, ez pedig érződik a kormány munkájában. „Mindkét pártban elég szerencsétlenül kezelik ezt a belső harcot, az önkormányzati témákat ennek a versengésnek a részévé teszik és ez nem szerencsés” – fogalmazott.

(Nyitókép: Agerpres)

Kimaradt?