banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

FRISSÍTVE – Kormányválság szélére sodorta a koalíciót a PNL és az USR–PLUS közti nézeteltérés

FRISSÍTVE: Florin Cîțu miniszterelnök a koalíciós partnerek megkérdezése nélkül tűzte a szerdai kormányülés napirendjére a helyi önkormányzatok fejlesztési tervéről szóló Anghel Saligny-programot, amit ellenzett a koalíció második legnagyobb tagja, az USR–PLUS pártszövetség, sőt Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR–PLUS társelnöke a kormányból való kilépést is kilátásba helyezte.

Hírügynökségi beszámolók szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (USR–PLUS) egyrészt az volt a kifogása, hogy a fejlesztési terv nem kapta meg az összes illetékes minisztérium jóváhagyását, másrészt a pártszövetség szerint a Saligny-program gyakorlatba ültetése Florin Cîțu személyes ambíciója, mert így akar szavazatokat szerezni a liberális önkormányzati vezetőktől a PNL közelgő tisztújító kongresszusán, amelyen Ludovic Orban jelenlegi pártelnök kihívójaként indul.

A szerdai kormányülést felfüggesztették, és csak 19 órakor folytatják – a hivatalos indoklás szerint azért rekesztették be ideiglenesen a tanácskozást, hogy a kormánytagok részt vehessenek a parlamentben az őszi ülésszak nyitányán, de Hotnews és a G4Media szerint a valódi ok az volt, hogy Dan Barna miniszterelnök-helyettes úgy vélte, hogy az előállt helyzet a kormánykoalíciós egyezség potenciális megsértését jelentheti, és reményét fejezte ki, hogy estig kompromisszumos megoldást találnak.

„Támogatjuk a helyi fejlesztéseket, de nem értünk egyet a politikai alapon történő pénzosztással. A PNDL-programok során a helyi kiskirályok tömték meg a zsebüket pénzzel, és nem akarunk cinkosok lenni a közpénzek pazarlásában” – mondta Barna.Később folytatják | Illusztráció: Agerpres

Az Anghel Saligny-program a Helyi Fejlesztések Nemzeti Programját (PNDL) váltaná fel, az 50 milliárd lejes keretösszegből a helyi önkormányzatok infrastrukturális beruházásait finanszíroznák (bevezethetik vagy bővíthetik a víz- és gázvezeték-hálózatot, közművesíthetnek és közutakat fejleszthetnek). A fejlesztési terv a koalíció fő erejét jelentő PNL és a hárompárti kormány legkisebb tagjának, az RMDSZ-nek a támogatását is élvezi. Szerintük nemcsak egy bizonyos párt által vezetett helyi közösségeket, hanem valamennyit támogatna a kormány.  

Cîţu: tiszteletben tartottuk a Saligny-terv véleményezési eljárását

Cîţu két nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy az USR–PLUS minden ajánlásával egyetért az Anghel Saligny beruházási tervvel kapcsolatban, és hogy a terv a minisztériumi véleményezések fázisában van, ezt követően kerül a kormány elé.

Szerdán, a déli kormányülést követően Florin Cîţu kijelentette: tiszteletben tartották az Anghel Saligny beruházási terv véleményezési eljárását. A kormányfő szerint a tervezetet abban az esetben fogadják el a szerdai kormányülésen, ha az a véleményezési eljárás minden szakaszán átment. Hozzátette, nem hiszi, hogy „van olyan miniszter, aki visszaél a hivatalával, és nem végzi a munkáját".

Kifejtette, a kormány főtitkárságán arról tájékoztatták, hogy a tervezet véleményezése az előírások tiszteletben tartásával történt, és azért nem fogadták még el, mert a pénzügyminisztérium megjegyzéseket fűzött a véleményezéshez, amelyek még feldolgozás alatt állnak. „19 órakor visszatérünk rá, és akkor elfogadásra kerül” – tette hozzá a kormányfő.

Cîţu hangsúlyozta, a kormány napirendjén lévő összes tervezet kapcsán betartották és betartják a törvényes eljárást. „Gondolhatják, hogy senki nem fog közzétenni a Hivatalos Közlönyben egy olyan tervezetet, amely nem tartja tiszteletben az eljárást” – mondta.

A miniszterelnököt arról is megkérdezték, hogy abban az esetben is elfogadják-e a tervezetet, ha ennek az az ára, hogy az USR–PLUS kilép a kormányból. „A koalícióból való kilépéssel való fenyegetőzések jönnek-mennek, két nappal ezelőtt még azt mondták, hogy nem lépnek ki, reformokat fogunk véghezvinni a kormányban. Várom, hogy a kollégák vigyék véghez a reformokat” – fogalmazott.

Cioloș: nincs helyünk a kormányban, ha nem veszik figyelembe a véleményünket

Dacian Cioloș, az USR–PLUS másik társelnöke a kormányülés felfüggesztése után elmondta, hogy szerinte a minisztereiknek nincs keresnivalójuk egy olyan kabinetben, ahol nem veszik figyelembe a véleményüket.

A Digi 24 televíziónak adott nyilatkozatában Cioloş rámutatott, a koalícióban az a megállapodás született, hogy a projekt nem kerül a kormány napirendjére mindaddig, amíg tisztázódnak az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásának részletei. „Ha kész tények elé állítjuk egymást, azt jelenti, hogy nem akarunk közösen építkezni" – fogalmazott.Dacian Cioloș | Fotó: Agerpres

Hozzátette, az USR–PLUS továbbra is a kormánykoalíció része kíván maradni, a kabinetet azonban nem lehet egy olyan struktúrává alakítani, amely „egy párt belső kampányügyeit megoldani hivatott döntéseket hoz".

Dacian Cioloş ugyanakkor cáfolta azt a feltételezést, miszerint az igazságügyi és a szállításügyi minisztérium azért nem adta jóváhagyását a tervezethez, mert a koalícióban nem született megállapodás a SIIJ felszámolásáról. „Van egy belső eljárás, amelyet be kell tartani. A minisztériumi jóváhagyásoknak nincs semmi közük a pártok politikai álláspontjához" – nyomatékosította.

Az európai parlamenti képviselő hozzátette, az alakulat nem fog bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, meglátása szerint azonban minisztereiknek nincs keresnivalójuk egy olyan kormányban, amelyikben nem tartják tiszteletben az álláspontjukat.

Elemző: a PNL kisebbségi kormányzást is vállalhat

Az elmúlt hetekben a bírák és ügyészek vizsgálatára hivatott speciális ügyészségi részleg felszámolása is éles vitákat váltott ki a kormánykoalícióban, ebben az esetben főleg az RMDSZ és az USR–PLUS között alakult ki nézeteltérés, de a román média szerint ebben a kérdésben is egyetértés van a PNL és az RMDSZ között, amelyek a speciális ügyészség hatáskörét a legfőbb ügyészséghez helyeznék át, míg az USR–PLUS csak a korrupcióellenes vádhatósághoz való visszahelyezését tartja elfogadhatónak.

Cristian Pârvulescu politikai elemző a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: a liberálisok akár egy kisebbségi kormányzást is vállalhatnak az RMDSZ mellett, szerinte Cîțu ezért merte napirendre tűzni a fejlesztési programot az USR–PLUS jóváhagyása nélkül. Ez utóbbi ugyanis ellenzékben is támogatná a kormány bizonyos projektjeit, mert az elemző szerint elképzelhetetlen, hogy a tavalyi parlamenti választásig magát rendszerellenes pártként meghatározó USR–PLUS a jelenlegi ellenzéki szociáldemokratákkal vagy a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) együttműködjön a parlamentben.

Kapcsolódók

Kimaradt?