Iohannis: a vita helyett a járvány elleni küzdelemre összpontosítson a kormány

Kevesebb vitát és több párbeszédet kér a kormányzó erőktől Klaus Iohannis. Az államfő hangsúlyozta, a járvány elleni küzdelem kell hogy legyen a legfőbb prioritásuk.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az államfő rámutatott, nehéz pillanatokon van túl a kormánykoalíció, kezelnie kellett egy kihívást, és néhány „nem túl inspirált nyilatkozattól” eltekintve jól reagált a helyzetre, a koalíció vezetői érettségről és felelősségérzetről tettek tanúbizonyságot. Az elnök szerint a párbeszédnek köszönhetően sikerült kimozdulniuk a patthelyzetből.

„Most a világjárvány elleni küzdelem és minél több ember életének a megmentése a prioritás. Ez volt, és továbbra is ez kell hogy legyen valamennyi döntéshozó legfontosabb célkitűzése” – fogalmazott.

Az államfő ugyanakkor hangsúlyozta, nem most van az ideje a viták felerősödésének. Minden kormánykoalícióban vannak időnként nézetkülönbségek, viták, és ez így van helyén, hiszen a nézetek és érvek ütköztetésével lehet megtalálni a legjobb megoldásokat, de egy pillanatig sem szabad eltérni a legfőbb céltól, ami a polgárok védelme kell hogy legyen.

„Kevesebb vitát és több párbeszédet kérek a kormányzó erőktől, kevesebb politikai pátoszt és több felelősségtudatot, kevesebb büszkeséget és több együttműködést. (...) Az emberek olyan politikusokat akarnak, akik odaadással dolgoznak és felvállalják a projekteket, akik nem keresik a kifogásokat, akik nem másokat hibáztatnak, és nem tetszelegnek az áldozat szerepében. A minisztereknek az a feladatuk, hogy a fontos reformok előkészítésével párhuzamosan oldják meg a válsághelyzeteket, nem az, hogy újabbakat idézzenek elő” – nyomatékosította.

Nagy kihívás előtt áll az új egészségügyi miniszter

Az új egészségügyi miniszter kinevezése kapcsán kifejtette: nagy felelősségtudatot és odaadást vár el Ioana Mihăilától. Hangsúlyozta: a pandémia elleni küzdelem kell hogy legyen a kormány legfőbb prioritása, főként hogy járványügyi szempontból nagyon nehéz időszakon megyünk át.Fotó: Presindecy.ro

„Mindenki számára nagy kihívás ez, nem csupán az első vonalban küzdő orvosok, hanem a társadalom azon része számára is, amelyik betartja az óvintézkedéseket” – mondta Iohannis.

Az államfő felvázolta, hogy mit vár el az újonnan kinevezett egészségügyi minisztertől.

„A jelenlegi járványhelyzetben az egészségügyi minisztériumra alapvető szerep hárul. Nagy felelősségtudatot és odaadást várok el a miniszter asszonytól. Nagyon fontos, hogy a miniszter hatékonyan lépjen fel és folyamatosan kommunikáljon, elmagyarázza a lakosságnak a helyzetet, a követendő lépéseket és a meghozandó intézkedésekről szóló terveket. (...) A csapatmunka alapvetően fontos a pozitív eredmények elérése érdekében” – nyomatékosította az államfő.

Minél többen jelentkezzenek oltásra

Az oltás a koronavírus-járvány megállításának legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere – hangsúlyozta az államfő, arra buzdítva az embereket, hogy minél nagyobb számban oltassák be magukat.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az elnök kiemelte, a védelmi intézkedéseken és a korlátozásokon túlmenően – amelyek eredményei már kezdenek látszani – a járvány megállításának legbiztosabb módja az immunizálás. Rámutatott, több ország elérte már az átoltottsági szintet, amely lehetővé tette számukra, hogy enyhítsenek a korlátozásokon.

„Mi is egyre közelebb kerülünk ahhoz a pillanathoz, amikor visszatérhetünk normális életünkhöz, amikor ismét szervezhetünk majd koncerteket, előadásokat, megnyithatjuk a vendéglátóipart, az emberek nyugodtan elmehetnek nyaralni itthon vagy külföldön. Az egyetlen feltétele ennek a nagyarányú átoltottság” – nyomatékosította.

Az államfő ugyanakkor arra buzdította az embereket, hogy használják ki a különféle lehetőségeket, és jelentkezzenek az oltásra, akár az erre a célra létrehozott platformon, akár a mobil oltóközpontoknál.

„Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy végre lazíthassunk a korlátozásokon, minél kevesebb maradjon érvényben ezek közül a nyárra” – tette hozzá.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?