banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Koalíciós válság: kedd délután sem született egyezség, vacsoraszünet után folytatják

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a parlamentben a keddi tárgyalások előtt | Fotó: AgerpresA kedd délutáni tárgyalásokon sem született egyezség a kormánypártok vezetői között a koalíciós válság elsimításáról. Egy vacsoraszünet után a találkozót este folytatják.

Mint ismert, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USL-PLUS és az RMDSZ politikusai kedden másodszor ültek vissza megvitatni, milyen kiutat találjanak a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztése nyomán előállt patthelyzetből.

A tárcavezető leváltását az USR-PLUS igazságtalan döntésnek, „erőszakos támadásnak” értékelte, mert meglépése előtt a kormányfő nem konzultált velük, és Florin Cîțu leváltását követelte. A PNL erről hallani sem akar, kiáll a miniszterelnök mellett. Az RMDSZ sem tartja megoldásnak a kormányfőcserét.

A felek hétfőn ültek össze először megoldást keresni a múlt szerda óta elhúzódó patthelyzetre, a tárgyalások azonban nem vezettek eredményre. Kedden 16-tól újabb tárgyalási fordulót tartottak, ami 19 óra előtt véget ért, de egy vacsoraszünet után, 19.30 körül folytatják. „Nem tudtunk még megegyezni” – nyilatkozta a sajtónak az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A keddi tárgyalási forduló előtt kiszivárgott, hogy az USR-PLUS hajlandó eltekinteni a miniszterelnök lecserélésétől, ha új alapokra helyezik a koalíció működését. Pontosabban a koalíciós szerződés kiegészítését kérik azzal az előírással, hogy a miniszterek tevékenységének kiértékelése közösen történjék. Emellett az USR-PLUS heti rendszerességű találkozót szeretne a miniszterelnök és helyettese, Dan Barna között.

A bukaresti sajtó értesülései szerint a kedd délutáni találkozón a PNL és az RMDSZ vezetői elfogadták az USR-PLUS feltételeit. A tárgyalások azért akadtak el, mert az utóbbi pártszövetség olyan reformok támogatását is kérte a koalíciós partnerektől, amelyek nem szerepelnek a kormányprogramban. A vacsoraszünetet a PNL és az RMDSZ vezetői arra használják ki, hogy konzultájanak ezekről a kérdésekről a saját pártjukkal.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?