Nem csitul a vita a koronavírusban elhunytak valós száma körül

Továbbra is tart a vita Vlad Voiculescu leváltott egészségügyi miniszter és Florin Cîţu miniszterelnök között a koronavírus-fertőzésben elhunytak valós száma körül.

Nevetségesnek minősítette Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter a járványügyi adatok napi jelentéseit vizsgáló bizottságról folyó vitát, olyan körülmények között, hogy – szerinte – erről tájékoztatták Florin Cîţu miniszterelnököt, és a probléma lényege nem a bizottság, hanem a halottak valós száma.

Voiculescu a Prima televízió hétfő esti műsorában azt mondta: ahhoz képest, hogy valaki jelez egy súlyos, közérdekű problémát a halottak számával kapcsolatban, nagyságrendekkel érdektelenebb, hogy létrehoztak egy munkacsoportot, amely nem kezdte el működését, és nem sikerült megállapítania a probléma dimenzióit.

A volt tárcavezető szerint a helyzetről bizalmas levélben értesítették a kormányfőt, amelyre létezik az átvételt igazoló aláírás.

Voiculescu megismételte korábbi álláspontját, miszerint a munkacsoport, amelyet április 12-én hoztak létre, igenis létezik, még ha nem is működik, hisz április 14-én a kormányfő leváltotta őt, és Andreea Moldovan államtitkárt, és velük a csoport öt tagjából négyet. Hozzátette: „hihetetlen”, hogy a miniszterelnök e lényegtelen részletnél ragad le, és nem a probléma lényegével foglalkozik.Voiculescu elhagyni kényszerült a minisztériumot | Fotó: Agerpres

E közben Florin Cîţu miniszterelnök a Digi24-en kijelentette: a valósnál alacsonyabb számú fertőzési esetről és halottról szóló jelentésekre utaló nyilatkozatok, amilyeneket Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter tett, pánikot kelthetnek a lakosság körében.

A kormányfő azt mondta: az ilyen jellegű nyilatkozatokat „gondosan mérlegelni kell”, és csak egyértelmű bizonyítékok birtokában szabad erről beszélni. Hozzátette: létrehoztak egy, az egészségügyi minisztérium, a katasztrófavédelmi felügyelőség és a különleges telekommunikációs szolgálat képviselőiből álló héttagú bizottságot, amelynek feladata ellenőrizni, hogy a halottak számát illetően egybevágnak-e a kórházak által kiadott jelentések az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által közölt adatokkal.

Cîţu azt ígérte: a közvélemény tudomására hozzák, hogy a bizottság talált-e eltéréseket vagy sem.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?