banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kelemen Hunor: sokkal több egyeztetésre van szükség a kormánykoalícióban

Fotó: AgerpresSokkal több egyeztetésre van szükség a koalícióban, hogy meg lehessen akadályozni a mostanihoz hasonló konfliktusok újratermelését - mondta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke kedden a magyar közmédiának nyilatkozva, miután előző este eredménytelenül zárult a koalíciós pártok vezetőinek első válságtanácskozása.

Kelemen Hunor úgy értékelte: a bizalom megerősítése "nem lesz egyszerű mutatvány", de a jobbközép kormánykoalíciónak nincs alternatívája, azt pedig kizárta, hogy alig négy hónap után miniszterelnököt cseréljenek: ebbe az RMDSZ sem fog belemenni, és a - Florin Cîțu miniszterelnököt jelölő - Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem engedheti meg magának.

Az RMDSZ elnöke szerint elfogadhatatlan felelőtlenség lenne teljes politikai, kormányzati válságba lökni az országot egy miniszterért, a jelenlegi helyzetben tehát "az USR PLUS-nak kell abból a sarokból visszajönnie, ahova saját magát beszorította, kezét-lábát megkötve", ugyanakkor a koalíció mindennapi működésében olyan kormányzati és parlamenti egyeztetési mechanizmusokat kell bevezetni, amelyek megelőzik a hasonló konfliktusokat.

Kelemen Hunor leszögezte: nem lehet megkérdőjelezni a miniszterelnöknek azt a jogát, hogy minisztert cseréljen, ha nem tud együtt dolgozni egy miniszterrel, de Cîțunak is el kell fogadnia, hogy a koalíciós vezetőkkel egyeztetnie kell. Meg kell teremteni a feltételét annak, hogy egy miniszter visszalépjen, nem feltétlenül kell leváltani, ha megszűnik a bizalom köztük. Ehhez nem kell a koalíciós megállapodást módosítani, "legfeljebb hozzátenni" - utalt a körvonalazódó kompromisszumra az RMDSZ elnöke.

Kedden folytatják a tárgyalásokat

Mint ismert, azt követően alakult ki koalíciós válság, hogy a kormányfő a koalíciós partner hozzájárulása nélkül váltotta le az USR PLUS által jelölt Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit. Az USR PLUS bejelentette, hogy megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, és Cîțu nélkül akarja folytatni a koalíciós kormányzást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Néhány napos üzengetés után a koalíciós pártok vezetői hétfő délután ültek tárgyalóasztalhoz, de az első négyórás tanácskozás nem vezetett eredményre. Sajtóértesülések szerint azonban az USR PLUS most már azzal is megelégedne, ha Citu csak a koalíció jóváhagyásával alakíthatná át kormányát, de a PNL és az RMDSZ nem fogadta el a miniszterelnök alkotmányos jogkörének korlátozását. A koalíciós vezetők kedd délután folytatják az egyeztetést.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?