banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Véget ért a válság: szerződésmódosítással javítanak együttműködésükön a kormánypártok

A koalíciós pártok vezető nyilatkoznak a kedd esti tárgyalások után | Fotó: AgerpresVéget ért kedd este a közel egy hete húzódó politikai válság: a kormánypártok vezetői megegyeztek a koalíciós szerződés kiegészítésében, amivel reményeik szerint javul az együttműködésük. Az USR-PLUS már nem kéri a miniszterelnök lecserélését, szerdán új egészségügyiminiszter-jelöltet nevesít.

Három tárgyalási forduló után a kormánypártok vezetőinek sikerült kedd este pontot tenni a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter múlt szerdai leváltása óta elhúzódó politikai válságra. A felek a koalíciós szerződés kiegészítésében állapodtak meg, a dokumentumot alá is írták.

Ezekkel az előírásokkal egészítették ki a megállapodást

A szerződés-kiegészítés többek között előírja, a miniszterelnök ezentúl csak a koalícióval egyeztetve alakíthatja át kormányát. A dokumentum nem fosztja meg a kormányfőt a miniszterek visszahívásának alkotmányos jogától, de előírja számára, hogy - még mielőtt egy miniszter felmentését kérné az államfőtől - szándékának okairól egy "tárgyilagos értékelőben" tájékoztassa az érintett koalíciós pártot és kikérje a teljes koalíció véleményét.

A dokumentumban a pártvezetők leszögezték, hogy a koalíció működése a szolidaritás és összetartás elvére alapul, és minden nagyszabású politikai döntést a koalíciós pártok egyetértésével hoznak meg. A koalíció és a kormány tagjai vállalják, hogy tartózkodnak egymás nyilvános bírálatától, a nyilvánosság felé a kölcsönös támogatás és szolidaritás jegyében kommunikálnak.

A kedden aláírt kiegészítés koalíciós egyeztetések menetrendjét is megszabja, a kormányülések prioritásairól pedig a liberális kormányfő az USR-PLUS, illetve RMDSZ által jelölt miniszterelnök-helyettessel közösen dönt. A parlament napirendjét a közös kormányprogramnak és a koalíciós egyeztetéseken kialakított konszenzusnak megfelelően alakítják ki, ugyanakkor a dokumentum felhatalmazza a koalíciós pártokat, hogy a partnerek által nem támogatott törvénytervezeteikhez - figyelmeztetés után - az ellenzéki pártoknál keressenek alkalmi támogatást.

A dokumentum a koalíció prioritásai közé sorolja a koronavírus elleni oltáskampányt, a közpénzek elköltésével kapcsolatos adatok átláthatóvá tételét, az egészségügyi reform folytatását, a "kiváltságosok" speciális nyugdíjainak reformját, és az igazságügyi törvények módosítását az európai intézmények elvárásai alapján. Az intézményrendszer hatékonyabbá tétele, illetve egy új választási törvénykönyv kidolgozása érdekében a koalíció munkacsoportokat hoz létre.

Folytatják a közös kormányzást

Miután felálltak a tárgyalóasztaltól, a koalíció vezetői közös sajtótájékoztatót tartottak. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban elmondta, a koalíciós megállapodást kiegészítő dokumentum az egymás közötti bizalmat hivatott erősíteni, illetve elősegíti majd a kormány jobb működését.  "Azok, akik arra fogadtak, hogy nem fogunk megállapodni, hiú ábrándokat kergettek. Koalíciónk bizalomra, szolidaritásra épül" – fogalmazott a politikus.

Florin Cîţu miniszterelnök arról beszélt, hogy a koalíció folytatja a munkáját, a kormánypártok a két napon át tartó megbeszélések eredményeként fontos lépést tettek egy sokkal hatékonyabb kormányzás irányába. Hozzátette, nagyon örül annak, hogy a koalíció fő célkitűzésként kezeli az oltáskampányt, mivel rendkívül fontos ennek a sikeressége.

"Holnaptól (szerdától - szerk. megj.) lesz egy új egészségügyi miniszterünk, aki élvezni fogja mind a magam, mind a kabinet többi tagjának támogatását. A továbbiakban is figyelünk arra, hogy a döntéseket konzultálással, a román állampolgárok érdekében hozzuk meg" - szögezte le a miniszterelnök.

Az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna szerint „kényes helyzeten” jutott túl a koalíció. A politikus elmondta, bízik a kormánypártok megállapodásának kiegészítésében, és abban is, hogy a koalíció képes lesz folytatni a küzdelmet a COVID 19-cel, az ország „elindul a társadalom megtisztulásának és fejlődésének abba az irányába, amelyre az állampolgárok várnak. Hozzátette: a koalíció vezetői megállapodtak a kormány és a koalíció néhány működési elvében.

"Ezekhez valamennyien tartjuk magunkat éppen azért, hogy a román állampolgárok lássák, ennek a koalíciónak és ennek a kormánynak van erőforrása, energiája és kompetenciája tovább vezetni Romániát és kilábalni a világjárványból" – fogalmazott Dan Barna, aki nyilatkozata végén oltakozásra buzdított mindenkit.

Az USR-PLUS politikusa, Dragoş Tudorache megerősítette, hogy a pártszövetség szerda reggel nevesíti jelöltjét az egészségügyi tárca élére. A PLUS ügyvezető elnöke kijelentette: úgy kezdték el a koalíciós tárgyalásokat, hogy bíztak a megoldások megtalálásában a koalíció megfelelő működésének biztosításához, "és ez így is történt".

Kelemen Hunor: helyre szeretnénk állítani az emberek bizalmát a koalícióban

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor nyilatkozata szerint a koalícióban konszenzus született a kormányzás folytatásáról. A hárompárti megállapodás kiegészítéséről kijelentette: a dokumentum nem tartalmaz „rendkívüli” előírásokat.

„A szerződés-kiegészítésbe olyan szabályok kerültek be, amelyek biztosítják a koalíció koherens működését, a koherens döntések meghozatalát a kormányban és a parlamentben egyaránt, és a kormányprogram néhány hangsúlyos pontját, anélkül, hogy bármit is hozzátennénk a kormányprogramunkhoz” - nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kelemen Hunor fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a kormány olyan döntéseket hozzon, amelyek helyreállítják és megerősítik az emberek bizalmát a koalícióban, és hogy sikerüljön megvalósítani a kormányprogramban foglaltakat. Kifejtette, a koalíción belüli harmónia megteremtése türelmet, kiegyensúlyozottságot és empátiát igényel.

„Ez nem könnyű, és nem is állíthatjuk, hogy mindig csodálatosan jól megy, de ami a fontos, hogy a koalíció minden pártja tisztában van azzal: ha együtt vettük át a kormányzást, akkor a mi felelősségünk a haladás, a megoldások keresése az állampolgárok, közösségek érdekében. Ezt tartottuk szem előtt, amikor aláírtuk a koalíciós megállapodást kiegészítő dokumentumot, és szeretnék hinni abban, hogy ez az egyetlen megállapodás, amelyet aláírtunk, más megállapodások aláírására nem lesz szükség” - tette hozzá a szövetségi elnök.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?