Felmérés: a válaszadók egyharmada szerint meg vannak számlálva a kormánykoalíció napjai

Az Avangarde közvéleménykutató intézet május elején végzett felmérésében résztvevők közel egyharmada szerint már csak néhány hónapja van hátra a kormánykoalíciónak, míg alig több mint egyötödük vélte úgy, hogy a kabinet kitölti a mandátumát 2024-ig. A válaszadók majdnem fele szerint Florin Cîțu miniszterelnök nem érdemel „átmenő jegyet”.

A felmérést – melynek eredményét hétfőn ismertette a G4Media portál – a Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter leváltása miatt kirobbant kormányválság elcsitulása után, május 1–8. között készítették 900 fő bevonásával, telefonos módszerrel, a hibahatárt pedig 3,2 százalékan állapították meg.

A válaszadók 32 százaléka szerint a kormánykoalíció már csak néhány hónapig maradhat egyben, 22 százaléka úgy vélte, hogy 2023-ig kihúzza a hárompárti kabinet, míg 22 százaléka szerint kitölti a mandátumát (2024-ig); a többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésre.Kormánykoalíció

Az 1-től 10-igterjedő skálán a résztvevők 47 százaléka nem adott átmenő (azaz legalább 5-ös) osztályzatot Florin Cîțu nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnöknek, 20 százalék szerint 5–7 közötti jegyet érdemel, míg 26 százalék értékelte jobbra (akár 10-esre is) a munkáját.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) által delegált Vlad Voiculescu leváltása nyomán kialakult koalíciós válság legnagyobb nyertese az ellenzéki, és a parlamenti mandátumok közül egyénileg a legtöbbet szerző Szociáldemokrata Párt (PSD) volt a felelők többsége (46 százalék) szerint, ezt pedig a Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR követte (31 százalék). A politikai válság az USR–PLUS-nak ártott leginkább, mondta a többség (52 százalék), de megingott a PNL-be vetett bizalom is (45 százalék szerint), illetve az RMDSZ is megérezte a negatív hatását (36 százalék szerint).

Majdnem egyenlő azok aránya, akik szerint Klaus Iohannis államfő jól járt el, amikor nem foglalt nyilvánosan állást a kormányválság ügyében, illetve azoké, akik szerint hibázott az elnök (40, illetve 35 százalék – a többiek nem nyilvánítottak véleményt e kérdésben).

Arra a kérdésre, hogy „Ki váltotta le Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert?”, 26 százalék azt felelte, hogy saját elhibázott politikai döntéseinek esett áldozatául, 14 százalék szerint „az egészségügyi maffia” áll a menesztése mögött, 6 százalék úgy vélte, hogy a kormány fő erejét adó PNL mozdította el a tisztségből, míg a többség (37 százalék) mindez együtt közrejátszott a tárcavezető személyének a cseréjében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A megkérdezettek többsége (56 százalék) szerint nem volt helyes Voiculescu ellenséges reakciója Florin Cîțuval szemben a leváltása után, és csak 16 százalék szerint cselekedett helyesen, és szintén a megkérdezettek több mint a fele (51 százalék) mondta azt, hogy Voiculescunak nincs politikai jövője a kormányból való eltávolítás után.

Kapcsolódók

Kimaradt?