Menesztette a kormányfő Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert

FRISSÍTVE - Leváltotta szerdán tisztségéből a kormányfő Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. Florin Cîțu menesztette Andreea Moldovan egészségügyi államtitkárt is, és Dan Barnát, az USR-PLUS társelnökét bízta meg az ügyvivői miniszteri teendők ellátásával.

Minderről egy közleményben tájékoztatott a miniszterelnök. Bejelentésének közvetlen előzményeként Florin Cîțu délelőtt tárgyalt az USR-PLUS társelnökével, Dan Barnával a pártszövetség politikusa által vezetett egészségügyi tárca tevékenységéről. A román lapok úgy tudják, a kormányfő eredetileg Andreea Moldovan egészségügyi államtitkárt akarta meneszteni, de Vlad Voiculescu ragaszkodott a munkatársához, ezért Florin Cîțu a minisztert is leváltotta.

Premierul Florin Cîţu: Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din...

Közzétette: Guvernul României – 2021. április 14., szerda

Az államtitkár sajtóértesülések szerint azza vonta magára miniszterelnök haragját, hogy a tudta nélkül jelentette meg kedden a Hivatalos Közlönyben a települések karanténba helyezésének új kritériumairól szóló rendeletet. A bukaresti lapok úgy tudják, hogy Andreea Moldovan és Vlad Voiculescu leváltásáról a kormányfő Klaus Iohannis államfővel is egyeztetett.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Vlad Voiculescu személye egyre jobban megosztotta a kormánypártokat. A bukaresti Foisor kórház múlt hétvégi kilakoltatása után a miniszter tevékenysége a koalíció vezetőinek hétfői találkozója után is terítékre került. Az egyeztetések után az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna közölte, hogy Vlad Voiculescu a helyén marad.

Dan Barna kedd este is védelmébe vette a közszolgálati televíziónak nyilatkozva az egészségügyi minisztert. Szerinte Vlad Voiculescut "aljas támadások" érik, mivel az egészségügyi ágazatban olyan érdekcsoportok vannak, amelyeket Voiculescu "kezd zavarni". Úgy fogalmazott: az egészségügy évek óta egy korrupt rendszer, amelyben egyes 'becsontosodott' elemeket kezd zavarni a jelenlegi miniszter, Vlad Voiculescu, ezért meg akarnak szabadulni tőle.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az USR-PLUS társelnöke többek közt a megyei egészségügyi pénztárak vezetésére kiírt versenyvizsgákat és a kulcsfontosságú gyógyszerek listáját említette "zavaró" jelenségekként, amelyek miatt az egészségügyi tárca vezetője "egyes számú közellenséggé vált" többek szemében.

Dan Barna azt is kijelentette: jelen pillanatban Vlad Voiculescu a lehető legmegfelelőbb ember az egészségügyi minisztérium élére, aki három hónapja olyan "rendkívüli nyomás" alatt dolgozik, amit a politikai osztályból csak nagyon kevesen tudnának elviselni.

Kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök - az újabb, emberéleteket követelő kórháztragédiára utalva - úgy vélekedett: három hónap alatt az rossz állapotban lévő egészségügyi infrastruktúrával nem lehet csodákat tenni, de Voiculescunak a válságos helyzetekben "nagyobb empátiával" kellene kommunikálnia.

FRISSÍTÉS: Aláírta szerdán Klaus Iohannis államfő a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztésétől szóló rendeletet - tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

(Címlapfotó: gov.ro)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?