Meghalt három beteg Bukarestben, mert leállt az oxigénadagoló készülék

Meghalt hétfőn három beteg a bukaresti Victor Babeș Kórház mobil intenzív osztályán az oxigénadagoló készülékek meghibásodása miatt. A rendőrség a helyszínen vizsgálódik.

A Victor Babeș Kórház udvarán egy nyerges vontató konténeréből alakítottak ki korábban mobil intenzív osztályt, hogy növeljék az egészségügyi intézmény befogadóképességet. A mobil egységben nyolc Covid-beteget ápoltak, mindannyian oxigénellátásra szorultak.

Az eddigi információk szerint hétfőn ismeretlen okokból mind a nyolc oxigénadagoló készülék váratlanul leállt, így megszakadt a páciensek oxigénellátása. Három beteg meghalt, egyet egy más kórházi részlegre, négyet egy másik egészségügyi intézménybe szállítottak. A helyszínre érkezett Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter is, hogy tájékozódjon a tragédia okairól.

A mobil intenzív osztályt korábban üzembe helyező Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) az esti órákban közleményt adott ki, amely szerint az életmentő készülékekben túlnyomás alakult ki, ezért álltak le. A meghibásodás oka egyelőre ismeretlen. Kihívták a készülékeket forgalmazó cég képviselőjét, aki azonban nem volt hajlandó belépni a mobil egységbe, és kis idő elteltével távozott – közölte a DSU.

Román sajtóértesülések szerint a tragédia 17 óra körül történt, de az egészségügyi minisztérium és a DSU csak 20 óra után számolt be róla.

Az országban az utóbbi fél évben két másik tragédia is történt a Covid-kórházakban, szintén a kórtermekben használt lélegeztetőgépekkel összefüggésben. Tavaly novemberben(Piatra Neamt koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya kigyulladt: akkor tízen életüket vesztették. Idén januárban a bukaresti Matei Bals járványkórház koronavírus osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét.

(Címlapfotó: Agerpes)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?