Belügyminiszter a Foişor kórházban történtekről: „egyáltalán nem volt rendben”

Lucian Bode belügyminiszter hétfő reggel úgy nyilatkozott: egyáltalán nem tartja rendjén valónak azt a módot, ahogy elköltöztették a Foişor kórház betegeit, de az erre vonatkozó döntést nem az egészségügyi minisztériumban hozták meg, mint ahogy a belügyminisztérium katasztrófavédelmi igazgatóságában (DSU) sem.

„Egyáltalán nem volt rendben, ahogy megszervezték péntek este a páciensek elköltöztetését. (...) A betegek elköltöztetését nem az egészségügyi minisztériumban és nem is a DSU-n belül döntötték el” – nyilatkozta Bode a belügyminisztérium székháza előtt.

A szaktárca vezetője beszélt azokról a nyilvánosságra került képsorokról is, amelyek tanúsága szerint egyik pácienst a hozzátartozók autójának csomagtartójában szállították el. Bode azt mondta: a beteg, a hozzátartozók és az ügyeletes orvos között megegyezés volt erről, az autót pedig úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen a páciens szállítására.

Hozzátette ugyanakkor, hogy bármi is legyen az oka a késlekedésnek, a péntek esti eset többé nem ismétlődhet meg. A betegeket sorra, mentővel kellett volna elköltöztetni – szögezte le Bode.

Minden ágyat efoglaltak a Foişor kórházban

A belügyminiszter ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a Foişor kórház intenzív terápiás osztályán időközben mind a húsz ágyat elfoglalták már COVID-betegek. Ugyanez a helyzet a kórházban lévő 90 oxigénellátásos ággyal is.

Jelenleg az országban körülbelül 1520 COVID-beteg szorul intenzív terápiás ellátásra, tehát számuk enyhén csökkent a hétvégi adatokhoz képest, amikor 1531 személyt ápoltak intenzív osztályon.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?