banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Botrányos kórházkiürítés Bukarestben: Read Arafat kiállt a vitatott döntése mellett

Elismerte ugyan, hogy „kényelmetlen helyzetbe hozta az érintett betegeket”, de továbbra is helyesnek tartja Raed Arafat belügyi államtitkár azt pénteki döntését, hogy elrendelte a bukaresti Foișor ortopédiai kórház kiürítését és Covid-kórházzá alakítását.

Mint korábban írtuk, a fővárosi egészségügyi intézmény előtt dulakodás alakult ki péntek éjszaka a csendőrök és a tüntetők között, akik megpróbálták megakadályozni a beutalt betegek elköltöztetését. A hírtelevíziók beszámolói szerint péntek este mentőkkel és a hozzátartozók autóival - egyeseket az ülésen, másokat a csomagtartóban - szállították el az ortopédiai kórház több mint száz betegét. Közülük 12 beteget a főváros más kórházaiba helyeztek át, 68 már megműtött, illetve 25, műtétre váró beutaltat pedig hazaküldtek.

Raed Arafat a Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében azt mondta: válságos helyzetben hozta meg ezt a döntést, amellyel életeket mentett. „A bukaresti sürgősségek már nem győzték ellátni a súlyos állapotban lévő Covid-betegeket. Kritikus helyzetben nem gondolkozol azon, kiket haragítasz magadra. Sajnálom, ha valakit ez bántott, de ez volt a helyes döntés” – mondta az államtitkár.

Az egészségügyi minisztérium szombat hajnalban közleményben fejezte ki sajnálkozását, amiért az "éj leple alatt", botrányos körülmények között került sor a Foișor kórház kiürítésére, hozzátéve, hogy az intézkedés szükségességéhez nem fér kétség. Bukarestben elfogytak a helyek a meglévő Covid-kórházakban, és pénteken más 29 súlyos állapotban lévő állapotban lévő koronavírusos beteg várakozott üresedésre ezek betegfelvételi osztályain - olvasható a tárca közleményében.

A minisztérium magyarázata szerint egy újabb sürgősségi klinika Covid-kórházzá alakítása a más beavatkozásokat igénylő páciensek ellátását veszélyeztette volna: ezért esett a járványügyi hatóságok választása a - 200, oxigénhálózatra csatlakoztatott ággyal rendelkező - Foișor kórházra, amelynek 26 ágyas intenzív terápiás részlegén csak három beteg volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A döntésnek politikai visszhangja is volt. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu "kriminálisnak" nevezte a történteket, és azt mondta: börtönbe kellene vetni a felelősöket. De bírálta a döntést Rareș Bogdan, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt első alelnöke is, aki magyarázatot követelt Raed Arafattól, az egészségügyi minisztertől és Bukarest főpolgármesterétől.

(Címlapfotó: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?