banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Megkérdeztük Arafatot: honnan tudhatjuk, hogy igazoltat-e a rendőr 20 óra után?

A településeken érvénybe lépő, különböző szintű szigorításokról a helybéliek elsősorban a sajtóból értesülhetnek, ugyanis a változások közlése a megyei vészhelyzeti bizottságok és a prefektusi hivatalok feladata – válaszolt Raed Arafat belügyi államtitkár a Maszol azon kérdésére, hogy honnan tájékozódhatnak az állampolgárok a települések fertőzési rátájáról, amelynek függvényében rendelik el a 20 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat, valamint a 18 órás boltzárat.

Mint ismert, a járvánnyal kapcsolatos, napi országos tájékoztatás nem tér ki arra, hogy a különböző településeken mekkora a fertőzési ráta, mindössze megyei szintű adatokat közölnek. Raed Arafat pénteken, a Lucian Bode belügyminiszterrel Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján a Maszol kérdésére értésre adta: elsősorban a sajtóra támaszkodik a tájékoztatás érdekében.

Arafat tudatta, mind a prefektusi hivatalok, mind a közegészségügyi igazgatóságok naponta közzéteszik a fertőzöttségi adatokat, és amennyiben szükséges, a települések esetében egyenként határoznak a járványügyi szigorítások bevezetéséről, a határozatokat pedig szintén közzéteszik és értesítik a sajtót az információ továbbadása érdekében.

Raed Arafat belügyi államtitkár Nagyváradon | A szerző felvétele

Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, az egészségügyi minisztérium honlapján és a Hivatalos Közlönyben is megjelennek a vészhelyzeti bizottságok döntései, de rendszeresen publikálja majd ezeket a prefektúra is a saját internetes és közösségimédia-oldalán. Elhangzott még, rendelkezésre áll a Ro-Alert telekommunikációs riasztási rendszer is, amely bizonyos esetekben szintén nagy hatékonysággal bevethető a tömegtájékoztatás érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Amint a Maszolon is megírtuk, határozatot fogadott el csütörtök este a kormány a koronavírus elleni védekezés új szabályairól, amelyek vasárnaptól lépnek érvénybe.

Ennek értelmében azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi mutató meghaladja a 4 ezreléket, pénteken, szombaton és vasárnap 22 óra helyett már 20 órakor hatályba lép a reggel 5-ig tartó kijárási tilalom, az üzletek pedig 18 órakor bezárnak. Ha 3,5 ezrelék alá csökken a ráta, az új korlátozásokat feloldják, és az országos szintű szabályok maradnak érvényben.

A 7,5 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi mutatójú településeken hétköznap is érvényesek lesznek a fenti szigorítások. Ha 7 ezrelék alá csökken a ráta, ezt a korlátozást feloldják. A 4 ezreléknél magasabb fertőzöttségi rátájú településeken az edző- és a fitnesztermek bezárnak. Ezt a korlátozást szintén akkor oldják fel, ha a mutató 3,5 ezrelék alá csökken.

Amennyiben a kijárási tilalom idején is el kell hagynunk otthonunkat, kötelező módon önálló felelősségi nyilatkozatra van szükségünk. Összesen négy típusú nyilatkozat modelljét jelentették meg a kormány koronavírussal kapcsolatos tájékoztató portálján: külön-külön munkáltatói, illetve saját felelősségre kitöltött lakhelyelhagyási nyilatkozat kell abban az esetben, ha a 22 és 5 óra között, illetve 20 és hajnali 5 óra között tartózkodunk az utcán. Ezeket letölthető formában itt találja.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?