Oltási kampány: Arafat szerint nem indokolt a magyar nyelvű tájékoztatás, hiszen van angolul

Nem indokolt a koronavírus elleni oltáskampány tájékoztató anyagainak magyarul való közzététele, hiszen azok elérhetők angol nyelven is, így bárki tájékozódhat felőlük – ezt válaszolta Raed Arafat belügyi államtitkár a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak.

Benkő Erika volt parlamenti képviselő, az RMDSZ által létrehozott kisebbségi jogvédelmi szolgált vezetője a Facebook-oldalán tette közzé az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU) vezetőjének a válaszát, amelyet arra a közérdekű adatigénylésre adott, amiben az a szolgálat azt kérdezte, hogy az kormányzati szerv miért nem tájékoztatja magyarul is az érintetteket, ami különösen azokban a régiókban lenne indokolt és szükséges, amelyekben a magyarok jelentős arányban, akár többségben élnek.

Érdekes választ kaptam ma Raed Arafat államtitkár kabinetjéből, arra a felkérésemre, hogy a koronavírus járvánnyal és az...

Közzétette: Benkő Erika – 2021. január 27., szerda

Arafat szerint „az illetékes hatóságok különös figyelmet fordítanak valamennyi állampolgár helyes és hiteles tájékoztatására”, de mint írta, nem indokolt a legnagyobb romániai nemzeti közösség, a magyarság nyelvén is közzétenni az információs anyagokat, hiszen „az oltási kampány országos platformja a román mellett angol nyelven is elérhető”.

Európa-szerte rossz az anyanyelű tájékoztatás

Romániában a magyar nyelvű közösség tájékoztatásának feladatát az RMDSZ vállalta fel a koronavírus-járvány idején. A kisebbségi nyelven történő állami kommunikáció hiányában az érdekvédelmi szervezet a korona.rmdsz.ro honlapon folyamatosan és naprakészen tájékoztat magyarul mind a kormányzati intézkedésekről, mind az egészségügyi tudnivalókról.

Egyébként a legtöbb európai kisebbség nem kap megfelelő anyanyelvi tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatban – derült ki abból a 2020 márciusa és júniusa között készült felmérésből, amely 25 európai ország 43 nemzeti kisebbsége és nyelvi csoportja válaszait tartalmazza, és amelyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő kezdeményezett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A koronavírus megfékezésével kapcsolatos intézkedésekről csak a kisebbségek 34,9 százaléka kap teljes körű tájékoztatást kisebbségi nyelven, 20,9 százalék esetében csak részleges a tájékoztatás, míg 44,2 százalék esetében egyáltalán nincs kisebbségi tájékoztatás. Ezzel sérül a tájékoztatáshoz való emberi joguk – állapították meg.

(Nytóképen: Raed Arafat belügyi államtitkár | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?