Kelemen Hunor a bukaresti kórházi tragédiáról: 30 éves lemaradást nem lehet három hónap alatt behozni

Masszív beruházásokra van szükség az egészségügyi rendszerben, ami nem történt meg az elmúlt harminc évben – jelentette ki kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és miniszerelnök-helyettes, akit a bukaresti Victor Babeș Járványkórházban történt hétfői tragédiáról kérdeztek.

Mint köztudomású, a kórház udvarán lévő mobil intenzív osztályon túlnyomás miatt leállt az oxigénellátó rendszer, emiatt pedig három, lélelegeztetőgépen lévő páciens elhunyt.

Kelemen Hunor kifejtette: nagyon sajánlatos dolog történt, de ez műszaki jellegű probléma, amit nem szabad átpolitizálni. Hozzátette azt is, hogy nem szeretné részletesebben kommentálni a történteket, mert nem hozzák nyilvánosságra az ügyben indított vizsgálatok eredményeit. Annyit azonban elmondott, hogy egyre nagyobb teher nehezedik az egészségügyi rendszerre.

A nyomás naponta nő, és egy éve erőfeszítéseket teszünk, hogy mindennek ellenére megfelelő körülményeket biztosítsunk az egészségügyben. Valósba sok az improvizáció, mert az elmúlt harminc évben nem történtek beruházások. Egy szegényes infrastruktúrával nem tehetsz csodákat három hónap alatt” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A Vlad Voiculescu egészségügyi miniszer tevékenységével kapcsolatban a kormánykoalícióban is megoszló véleményekről azt mondta: a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) dolga a tárcavezető tisztségben tartása vagy visszahívása, de természetesen az egész kormány felelősséget kell vállaljon az egészségügyről. Az RMDSZ-elnök határozottabb intézkedéseket, a kommunikációban pedig „nagyobb együttérzést vár el Voiculescutól.

„A kormánykoalícióban is tárgyaltunk erről hétfőn. Alaposabban előkészített lépésekre van szükség, és ha egy döntést nem lehet öt órán belül gyakorlatba ültetni, akkor készítsd elő öt napon át” – utalt a bukaresti Foişor-kórház koronavírusos kórházzá történt átalakításáról, az ott fekő betegek evakuálásáról és áthelyezéséről, ami a múlt hét végén indulatokat váltott ki a közösségi térben, és a kórház előtti újabb tüntetésekhez vezetett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszterelnök-helyettes szerint szó sincs személycserékről a kormányban, és ha annak eljön majd az ideje, Florin Cîțu kormányfő fogja bejelenteni. A koalíció fő erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről az USR–PLUS-t érő – Voiculescu miatt megfogalmazott – kritikákat Kelemen Hunor nem volt hajlandó kommentálni. „Bízom Vlad Voiculescuban, és abban, hogy kezelni tudja az egészségügy helyzetét” – nyilatkozta.

(Nyitóképen: Kelemen Hunor | Fotó: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?