banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Bukaresti kórházi tragédia: a vétkesek felelősségre vonását kérte a miniszterelnök

Túlnyomás miatt álltak le a lélegeztető gépek hétfőn a bukaresti Victor Babeş-kórház mobil intenzív terápiás osztályán, és ez okozta három beteg halálát – nyilatkozta Rad Arafat belügyi államtitkár. Florin Cîţu miniszterelnök a vétkesek felelősségre vonását követeli.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint hétfőn 16 óra 25 perc körül hirtelen megnőtt az oxigénnyomás a bukaresti Victor Babeş-kórház mobil intenzív terápiás osztályán levő lélegeztetőgépeknél, de egyelőre nem tudni, mi idézte ezt elő – nyilatkozta Raed Arafat államtitkár.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője szerint a lélegeztetőgépek amerikai gyártmányúak, és úgy vannak kialakítva, hogy ha az oxigénnyomás meghaladja a 6 bar-t, automatikusan leállnak. A konténerkórházakat két-három havonta ellenőrizték a jótállásra köteles cég képviselői – tette hozzá Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn életét vesztette a bukaresti Victor Babeş-kórház mobil intenzív terápiás osztályán kezelt három koronavírusos beteg, miután az oxigénnyomás hirtelen növekedése miatt leálltak a lélegeztetőgépek.

Florin Cîţu miniszterelnök részvétét fejezte ki az elhunyt betegek hozzátartozóinak, és az ügy gyors kivizsgálását, a vétkesek felelősségre vonását sürgette. „Újabb tragédia történt Romániában: meghalt három beteg a Victor Babeş-kórházban, egyelőre nem tudni, miért. A jelenlegi információk szerint baleset történt, de az ügyben kivizsgálás indult" – fogalmazott a kormányfő hétfő késő este adott sajtónyilatkozatában.

A kormányfő gyors és átlátható kivizsgálást kért az ügyben a belügyminisztertől, „mert mindenkinek, aki vétkes, felelnie kell". Hozzátette, hogy a koronavírus-járvánnyal vívott „háborúban” óriási nyomás nehezedik a kórházakra és ezeken belül az intenzív terápiás osztályokra. „A társadalom valamennyi szereplőjének segítségére szükség van a járvány leküzdéséhez, az oltási kampány sikere meghatározó jelentőségű” – fogalmazott.

A miniszterelnök ugyanakkor arról biztosított mindenkit, hogy a hatóságok továbbra is mindent megtesznek az intenzív terápiás ágyak számának növelése érdekében.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) által működtetett mobil egységben nyolc beteget kezeltek, közülük hárman életüket vesztették, egy pácienst átszállítottak a kórház egy másik osztályára, négy másik beteget pedig más fővárosi kórházakba.

A forgalmazó cég képviselője nem volt hajlandó bemenni az intenzívre

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter hétfő este kiszállt a helyszínre, hogy a betegek állapotáról és az incidens okairól tájékozódjon.

A DSU az ügy kapcsán arról tájékoztatott, hogy a Victor Babeş-kórház udvarán levő mobil intenzív terápiás egység valamennyi lélegeztetőgépe egyszerre leállt, miután az oxigénnyomás a 6 bar-os maximális érték fölé nőtt. Az illetékesek azonnal tájékoztatták a gépeket forgalmazó cég képviselőjét, aki kiment a helyszínre, de megtagadta, hogy bemenjen az intenzív terápiás egységbe, noha teljes védőfelszerelést biztosítottak számára.

A fővárosi rendőrség közölte, hogy az illetékes ügyészség irányításával nyomozás indult az ügyben.

(Nyitóképen: a Victor Babeş-kórház bejárata | Fotó: Agerpres)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?