Vlad Voiculescu: a súlyos állapotban levő koronavírus-fertőzöttek több mint egyharmada lélegeztetőgépen van

A koronavírusosoknak fenntartott intenzív osztályi ágyak 91 százaléka már foglalt.

13 ezernél több koronavírus-fertőzöttet kezelnek jelenleg kórházban, jelentette be vasárnap Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. Ez egy szomorú rekord, csakúgy, mint az intenzív osztályokon ápoltak száma, akik vasárnap 1 458-an voltak. A hazai kórházak intenzív osztályainak koronavírus-fertőzöttek számára fenntartott összesített kapacitása 1 600 ágy, ami azt jelenti, hogy 150 beteget tudnak még fogadni, a telítettség 91 százalékos – részletezte a tárcavezető.

Vlad Voiculescu elmondta, hogy a súlyos tünetekkel beutalt fertőzötteknek több mint az egyharmada van lélegeztetőgépen. Ez az arány sokkal magasabb, mint a járvány két korábbi hulláma során. A beutaltak között 167 gyerek van, 16-t kezelnek intenzív osztályon, ketten vannak lélegeztetőgépre kötve.

A jelenlegi helyzetben fontos az egészségügyi folyamatok optimizálása, mondta a tárcavezető. Ennek egyik eleme, hogy a nem súlyos állapotban levő, nem koronavírusos betegeket olyan kórházakba irányítják, amelyekben korábban nem működtek intenzív osztályok, bár a felszereltségük és a személyzetük alapján képesek ilyen jellegű ellátást nyújtani.  

Vlad Voiculescu azt is elmondta, hogy a koronavírus-fertőzések területi eloszlása nem egyenletes, s nincs is mindenhol arányban a egészségügyi rendszer helyi kapacitásával, azonban a betegek nagy távolságra való szállítása nem életképes megoldás, mivel veszélyes.

(Nyitókép: msanatatii.gov.ro)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?