Az egészségügyi miniszter újabb „leleplezése” kelt feszültséget a koalícióban

Az Európai Bizottságtól kért kivizsgálást a korábbi liberális (PNL-) kormány által közölt járványadatok állítólagos meghamisítása ügyében Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő – közölte szerdán a G4Media.ro hírportál.

A politikus azzal vádolja a – jelenleg a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen kormányzó – PNL-t, hogy veszélybe sodorta a románok egészségét, és aláásta az ország nemzetközi hitelét. Negrescu szerint Románia mintegy 1 milliárd eurónyi újjáépítési támogatástól esik el amiatt, hogy a világjárvány idején a valósnál kisebb számokat jelentett a nemzetközi intézményeknek.

A szociáldemokrata EP-képviselő Vlad Voiculescu USR-es egészségügyi miniszter újabb – a koalícióban is feszültséget keltő – „leleplezésére” alapozta feljelentését. Voiculescu ugyanis a korábbi egyszínű PNL-kormány egyik volt miniszterével, Violeta Alexandruval folytatott facebookos polémiája során azt írta: a tavalyi választások előtt a hatóságok meglehetősen „újító” módon számították ki a – járványügyi korlátozások mértékét meghatározó – kéthetes lakosságarányos fertőzési rátát.

Voiculescu szerint Európában egyedülálló módon a számításból kihagyták a fertőzési gócokat, másrészt a 14 napos fertőzési arány kiszámítása során „elvesztettek vagy két napot”. Az egészségügyi miniszter újabb sajtóbotrányt keltő megnyilvánulása éles kirohanásra késztette Florin Roman PNL-alelnököt, aki azt írta közösségi oldalán: elege van Voiculescu alkalmatlanságából és ingyencirkuszaiból. Szerinte az USR-es miniszternek „kicsúszott a kezéből a gyeplő”, nem tudja már féken tartani a járványt, ezért hozzá nem értését „petárdákkal és füstbombákkal” próbálja leplezni.

Iohannis is üzent Voiculescunak

Klaus Iohannis államfőt is erről faggatták az újságírók egy szerdai rendezvényen, de az elnök határozottan cáfolta, hogy meghamisították volna a járványadatokat a parlamenti választások előtt. Szerinte csak arról van szó, hogy a mostani egészségügyi miniszter változtatott azon a képleten, amellyel a járvány terjedési sebességét kiszámítják.

Iohannis ugyanakkor megüzente Voiculescunak, hogy szerinte az elvi viták helyett a valóban fontos problémákra – az intenzív terápiás kapacitás növelésére, az orvosok veszélyességi pótlékának kifizetésére és a kórházak felszerelésére – kellene összpontosítania.

Voiculescu március elején az oltáskampány „érzékeny” – a fegyveres testületekre is kiterjedő – adatainak közlésével keltett médiavihart, és váltotta ki a liberális koalíciós partnerek rosszallását. Az általa közzétett információkból egy tényfeltáró lap kimutatta, hogy Romániában több mint hétezren kaptak soron kívül koronavírus elleni oltást, köztük a nemzetbiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények több mint ötszáz alkalmazottja.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?