banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Állásfoglalást vár a Nép Ügyvédje az egészségügyi minisztertől a betegek ágyhoz rögzítéséről

Állásfoglalást kér a Nép Ügyvédje az egészségügyi minisztertől a pszichiátriaitól eltérő osztályokra beutalt páciensek ágyhoz rögzítésére vonatkozó egységes szabályozás szükségességéről.

Az ombudsman a nagyszebeni megyei kórházzal kapcsolatban megjelent információkra hivatkozva vár állásfoglalást Vlad Voiculescutól arról, hogy milyen intézkedéseket terveznek hozni a nem a pszichiátriai osztályokon kezelt betegek ágyhoz rögzítését szabályozó egységes eljárás alkalmazása érdekében.

A Nép Ügyvédje szerint meg kell szabni azokat a szempontokat, amelyek alapján elrendelhető egy beteg ágyhoz rögzítése, továbbá azt, hogy ez mennyi ideig tarthat, hogy milyen eszközöket használhatnak ehhez, hogy milyen időközönként kell ellenőrizni a beteg állapotát, hogy milyen magatartást kell tanúsítania a személyzetnek, stb.Renate Weber ombudsman | fotó: Agerpres

A Nép Ügyvédje hivatala közleményében megjegyzi, létezik egy miniszteri rendelet – a 2016/488-as számú –, amely részletekbe menően szabályozza a pszichés betegségekben szenvedők ágyhoz rögzítését, a pszichiátriaitól eltérő osztályokra beutalt páciensekre vonatkozóan azonban nem létezik ilyen szabályozás. Tekintve hogy az ágyhoz rögzítés súlyosan korlátozza az egyén mozgásszabadságát, ezt egységesen kell kezelni az ország valamennyi egészségügyi intézményében – véli az ombudsman.

A nagyszebeni megyei kórház vezetősége hétfőn közölte, hogy belső vizsgálatot indít, miután a kórház névtelenül nyilatkozó volt alkalmazottja azt állította, hogy az intenzív osztályra kerülő betegeket az első pillanattól kezdve benyugtatózzák, noha ez végzetes a légúti fertőzésekkel küzdők esetében. Állítása szerint, amikor a betegek már alig kapnak levegőt, és ezért nyugtalanabbak lesznek, az ágyhoz kötik őket.

Dr. Benedek Imre marosvásárhelyi kardiológus ezzel párhuzamosan arról nyilatkozott a Digi24-nek, hogy a Maros Megyei Kórház ellen tett feljelentése nyomán megnézhette ősszel elhunyt testvére, Dr. Benedek István nyugalmazott orvosprofesszor beteglapját, amely „tele van borzalmas eseményekkel”. A Maros Megyei Sürgősségi Kórház hematológiai osztályának volt vezetőjét koronavírus-fertőzéssel kezelték az intenzív osztályon, és Dr. Benedek Imre állítása szerint videófelvétel is készült arról, hogy testvére tiltakozik az ellen, hogy az ágyhoz kötözzék. A Maros Megyei Kórház intenzív osztályának vezetője, Mircea Stoian szerint nincs szó ágyhoz kötözésről, a beteg monitorizálása érdekében volt szükség az egyik kar rögzítésére.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?