Dan Barna a kétfordulós polgármester-választás bevezetését sürgeti

Elégedetlenségének adott hangot Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR–PLUS társelnöke amiatt, hogy a június 27-re kitűzött időközi helyhatósági választások egyfordulósak lesznek.

Barna szerint a kormánykoalícióban résztvevő USR–PLUS országos vezetőségének hétfői ülésén felmerült a választási törvénykönyv kérdése is. Mit mondta, a pártszövetség által sürgetett, és a kormányprogramban megígért kétfordulós polgármester-választás bevezetése késlekedik, így a hónap végére kiírt időközi helyhatósági választások egyfordulósak lesznek.Dan Barna miniszterelnök-helyettes | Fotó: Agerpres

„A koalícióban javasolni fogom, hogy dolgozzunk ki világos ütemtervet erre a kérdésre vonatkozóan” – tette hozzá.

Dan Barna elfogadhatatlannak nevezte, hogy hatalomra kerülés után egyes kampánytémák lekerülnek a napirendről. „A választási program a választási reform szükségességét hangsúlyozta, és ezt meg kell valósítani, mert most pont úgy fognak folyni a választások, mint a PSD idején. Történt itt valami előrelépés?” – tette fel Barna a kérdést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Barna nyilatkozatára a nagyobbik koalíciós partner, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban úgy reagált: ők is a kétfordulós polgármester-választás bevezetését támogatják, de a 2024-es választási év még messze van.

„Emlékeztetném önöket, hogy az általam vezetett kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták, mert a PNL-kormány felelősséget vállalt a kétfordulós polgármester-választásért. Nyilván mi is támogatjuk, de azt akarjuk, hogy ez a döntéshozatal pillanatában történjen meg. Egyelőre messze vagyunk a 2024-es választási évtől” – fogalmazott Orban.

2020 elején valóban megbuktatták az akkori Orban-kormányt a parlamentben a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyőjtott, és az RMDSZ által is támogatott bizalmatlansági indítvánnyal a kétfordulós polgármester-választás felelősségvállalás általi (a parlament megkerülésével történt) elfogadása miatt, de akkor a PNL és Klaus Iohannis államfő az előrehozott választásokat szerette volna kiprovokálni, hogy megdöntsék a PSD parlamenti többségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?