Nem mond le a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről a PNL és az USR-PLUS

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség megpróbál majd parlamenti támogatást szerezni a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséhez – jelentette ki szerdán Ludovic Orban.

A képviselőházi elnök rámutatott, a koalíciót alkotó alakulatok azokat a terveket és célkitűzéseket foglalták bele a kormányprogramba, amelyek kapcsán egyetértés van a három párt között. Hozzátette, köztudott, hogy az RMDSZ nem támogatja a kétfordulós polgármester-választásra való áttérést, így az nem került be a kormányprogramba, de a PNL és az USR-PLUS igyekezni fog parlamenti támogatást szerezni a tervezet elfogadtatása érdekében, ismertette.

Az alaptörvény módosítása kapcsán Orban úgy nyilatkozott, a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító kezdeményezés csak egyik az erre irányuló indítványok közül. Emellett alkotmánymódosítással lehet érvényt szerezni a Iohannis elnök által kezdeményezett referendumon kifejezett népakaratnak, és az alkotmánybíróság működésével kapcsolatos előírások is módosításra szorulnak az alaptörvényben. 

A képviselőház és a PNL elnöke ugyanakkor leszögezte, e tekintetben is figyelni kell arra, hogy „ne ígérjünk meg olyasvalamit az embereknek, amit aztán nem tudunk megvalósítani”. „Mindenekelőtt kétharmados, minősített többségre van szükség az alkotmánymódosítás jóváhagyásához. Emellett referendumot is kell szervezni, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a módosítások, amelyeket kezdeményezni akarunk, kellő támogatást élveznek” – magyarázta Orban.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?