Kelemen Hunor a SIIJ felszámolásáról: nyitottak vagyunk az RMDSZ-énél jobb javaslatra

Az RMDSZ nyitott a tárgyalásra, ha az igazságügyi miniszter jobb megoldást javasol az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIJJ) felszámolására – jelentette ki a koalíció vezetőinek hétfő esti tanácskozása után Kelemen Hunor kormányfőhelyettes.Forrás: Facebook/Kelemen Hunor

A szövetségi elnök beszámolója szerint a találkozón csak nagyon kevés szó esett a SIIJ-ről, a tárgyalásokat az intézmény felszámolásáról a jövő héten folytatják. „Az igazságügyi minisztertől várjuk a megoldást. Nyitottunk vagyunk, ha van egy jobb javaslata a mi indítványunknál” – mondta Kelemen Hunor, arra utalva, hogy az RMDSZ a legfőbb ügyészségre ruházná át a SIIJ hatáskörét, míg a miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy az igazságszolgáltatásban elkövetett korrupciós bűncselekményeket a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálja ki.

A kormányfőhelyettes szerint abban egyetértés van a koalícióban, hogy a SIIJ-t fel kell számolni. Ám az intézmény megszűntetése után is szavatolni kell a bírák és ügyészek függetlenségét, és szabályozni kell a büntetőjogi felelősségre vonásukat – tette hozzá Kelemen Hunor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A koalíció vezetőinek tanácskozása után a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban azt nyilatkozta, hogy a SIIJ csak olyan törvénytervezettel számolható fel, amelyet valamennyi kormánypárt támogat. A politikus közölte, hogy az igazságügyi miniszter hamarosan előáll majd egy javaslattal, amelyik a Velencei Bizottság ajánlásait is figyelembe veszi.

Az USR PLUS társelnöke, Dan Barna elmondta, mulatságosnak tartja, hogy a koalíció vezetőinek tanácskozásán az PNL politikusai azt állították, hogy van egy javaslatuk a SIIJ felszámolására, de nem árultak el erről semmilyen konkrétumot. Barna is megerősítette, hogy a tárgyalásokat erről a témáról a jövő héten folytatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?