banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az RMDSZ-t okolja Stelian Ion a SIIJ felszámolásának késlekedése miatt

Stelian Ion igazságügyi miniszter szerint az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolása és az igazságügyi törvények kiigazítása már a múlté lenne, ha a koalíciós partnerek betartanák a kormányprogramot. A tárcavezető szerint elsősorban az RMDSZ-t illeti bírálat a késlekedés miatt.

Az igazságügyi minisztérium szerdai közleménye szerint Stelian Ion úgy véli, a SIIJ felszámolásával és az igazságügyi törvények kiigazításával kapcsolatos koalíciós patthelyzet feloldásához mindössze be kellene tartani a kormányprogramban foglaltakat és a kormány EU-val szemben kötelezettségvállalásait. „Mindkét célkitűzés teljesült volna már, ha az összes koalíciós partnert betartja a kormányprogramot és irányadónak tekinti a nemzetközi szervezetek - az Európai Bizottság, a GRECO és a Velencei Bizottság - véleményét” – idézte a minisztert a közlemény.

Stelian Ion szerint a SIIJ-t már februárban fel lehetett volna számolni, amikor az igazságügyi minisztérium beterjesztette az erre vonatkozó, a kormány által is támogatott tervezetet. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a jogszabályt a Velencei Bizottság is pozitívan véleményezte, ám ezt szerinte „tudatosan semmibe vette” az RMDSZ. „Azt hiszem, hogy ebben az ügyben a bírálatok az RMDSZ-t illetik, nem az igazságügyi minisztériumot” – fogalmazott Stelian Ion.Stelian Ion / Fotó: Agerpres

A miniszter fenntartja, hogy a módosított igazságügyi törvényeket már áprilisban el lehetett volna fogadni, mert az igazságügyi minisztérium március 26-án beterjesztette a jogszabályok tervezeteit.
Stelian Ion szerint az igazságügyi törvényekről szóló koalíciós egyeztetéseknek szeptemberig le kellene zárulniuk. Hangsúlyozta, hogy pártja, az USR PLUS nem fogadja el a jogszabályok „kozmetizálását”, hanem kitart az Európai Bizottság, a GRECO és a Velencei Bizottság által is támogatott módosítási javaslatok mellett.

„A patthelyzetet ebben a kérdésben nem az igazságügyi minisztérium, hanem a koalíció és a parlament okozta. Ma (szerdán - szerk. megj.) az államfő azt üzente, hogy elégedetlenséggel tölti el a törvények módosításának késlekedése. Arra kérem ez úton az elnököt, segítsen feloldani ezt a patthelyzetet“ – idézte a minisztert a közlemény.

A koalíció működésének hiányosságairól szólva szerdai sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis államfő felrótta a kormánypártoknak, hogy még mindig nem számolták fel az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészséget, illetve még nem készültek el az igazságügyi törvények tervezetei.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?