Stelian Ion: új „köntösre” van szüksége az igazságügyi rendszernek

Új „köntösre” van szüksége a romániai igazságügyi rendszernek, és ez csak új igazságügyi törvények elfogadása révén valósítható meg – jelentette ki Stelian Ion miniszter.

A tárcavezető pénteken elküldte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) véleményezésre az igazságügyi törvényeket módosító javaslatcsomagot. Ennek kapcsán rámutatott, az évek során több ízben is módosultak az igazságügyi rendszer működését szabályozó törvények, helyenként ellentmondásosak az előírások, a jogszabályok 2018-as módosítása nyomán pedig egyértelművé vált, hogy az ilyen jellegű módosítások már nem elegendőek, új törvényeket kell elfogadni.

„Az igazságügyi rendszernek új ruhára van szüksége, ezt képezi ez a törvénycsomag" – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Kiemelte, hogy a javaslatcsomag alapos, megfontolt munka eredménye, kidolgozásakor egyeztettek az igazságügyi intézmények és a szakmai szervezetek képviselőivel, figyelembe vették ajánlásaikat, ahogyan azokat a javaslatokat is, amelyek az alatt a hat hónap alatt érkeztek, amíg a tervezetek közvitán voltak. „A végső változat szerintem nagyon-nagyon jó lett, új alapja lehet a romániai igazságügyi rendszernek, jó kiindulópont egy hatékonyabb és korrektebb igazságszolgáltatás felé" Ş mondta.

Stelian Ion hangsúlyozta, az új igazságügyi törvények hozzájárulhatnak a román igazságügyi rendszer reformját nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárásához, illetve azért is fontos a törvénycsomag, mert az uniós támogatások folyósítását is a jogállamiság betartásától teszik függővé.

(Nyitóképen: Stelian Ion igazságügyi miniszter | Fotó: Agerpres)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?